Flaggor på halv stång i Valsta

Flaggor vajar på halv stång på Valstaskolan där tonåringen – som hittades död i ett skogsområde i Valsta – gick.

14 februari 2019 14:57

Tidningen besökte skolan och pratade med några elever.

Fyra berättar att läraren berättade för klasserna att den avlidne pojken gick i deras skola. Och att flaggan är på halv stång för att sörja hans död.

– Vi hade en tyst minut för honom imorse, säger en pojke som sörjer kompisens död.

Den avlidne tonåringen var enligt kompisen trevlig, social och snäll. Han var duktig på engelska och svenska. Han hängde ofta i Valsta centrum, "men var inte den typen som höll på med droger och kriminalitet."

– Vi brukade prata om skolan och tjejer han gillar. Jag pratade med honom senast för några dagar sedan. Så det känns sorgligt att han nu är borta.

Enligt några flickor i skolan finns fältarbetare på plats och eleverna kan prata med dessa om man mår dåligt av händelsen.

Tidningen har också pratat med några pojkar inne i Valsta centrum. De har tidigare sett tonåringen, då han ofta besökte centrumet.

– Han var trevlig, säger en av pojkarna.

Ingen av ungdomarna som tidningen pratat med känner rädsla eller oro.

Två polisbilar finns parkerade utanför Valstaskolan, och tre poliser går runt som extra trygghetsinsats i samband med pojkens död.

– Vi har varit här sedan omkring klockan sju på morgonen och kommer att finnas här hela dagen, kanske till och med kvällen.

Sigtuna kommun har under torsdagen haft personal på plats på Valstaskolan för att ge elever och lärare stöd vid behov.

– Redan i morse tog vi beslut om att bemanna upp ordentligt med kuratorer, psykologer, fältarbetare och ha mycket vuxennärvaro. När det händer en sådan här tragisk händelse är det klart att det sätter mycket frågor och känslor i omlopp. Vi har även uppvaktning på andra skolor och förskolor i kommunen med samtalsstöd, säger pressansvariga Anna Jernberg Carlson.

Valstaskolan har varit öppen som vanligt under torsdagen och kommer så att vara även under fredagen.

– I dag har det varit så att vi försökt att hålla sig till den vanliga planen så bra som det bara går. Sedan har de elever som känt behov kunnat gå ifrån lektionerna för att prata.

Läs mer:Åklagare: "Utredningen i ett känsligt skede"

Läs mer:Död person hittad utomhus i Märsta

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson Jeanina Santiago