Fiberelände i Skepptuna

I drygt två år har Skepptuna, Vidbo och Lunda väntat på fiberuppkoppling. En irriterad invånare är Ola Bolinder: "Hur länge till måste vi vänta? Kommer vi verkligen få fiber?"

5 augusti 2019 15:30

Utan fiber går det långsamt att surfa på nätet via mobiltelefon. Ola Bolinder, som är egenföretagare och konsult, vill ha en snabb uppkoppling för att klara sitt jobb.

Han med flera boenden skrev ett avtal om fiberinstallation med IP-Only i maj 2017. De valde IP-Only solidariskt eftersom konkurrenten Telia endast kunde fixa fiber åt hushåll som ligger nära vägarna – och inte till dem som ligger längre in i skogen.

Dessutom har IP-Only ett samarbetsavtal med Sigtuna kommun.

– Det kändes tryggt att ha kommunen i ryggen, särskilt som det finns ett beslut om mål och strategi för bredbandsutveckling som antogs av kommunstyrelsen 2012, där man säger att alla som bor i Sigtuna kommun ska ha tillgång till bredbandsanslutning med minst 100 Mbit/s senast 2020, säger Ola Bolinder.

Men nu har det gått två år – och ingenting har hänt.

Nyligen dök en ny konkurrent upp, Stadsnät. Många grannar vill nu teckna avtal med dem istället eftersom det går så segt med IP-Only.

– Men ingen vågar säga upp avtalet med IP då vi först vill avvakta besked från Stadsnät om de får in tillräckligt med avtal för att bygga. Så just nu är vi i limbo.

Men just när en ny aktör kom in i bilden så informerade IP-Only de boende om att fiberbyggandet snart ska börja.

– IP-Only har skickat ut information om att deras entreprenör har personal ute i området för att förbereda grävsträckorna för stamnätet.

Men återigen blev de besvikna när det inte blev några grävningar, utan mest fiberboxar som installerats.

– Avtalet med IP-Only kan enligt avtalet sägas upp om inte fiberinstallation är utförd senast 24 månader efter att de mottagit beställningen. Vi kan alltså säga upp avtalet utan kostnad och i stället förlita oss på att Stadsnät är mer pålitliga och verkligen kommer att installera fiber. Men nu när IP börjat montera fiberboxen, så ser jag en risk att de anser sig ha utfört ett arbete som de kan ta betalt för, även om avtalet sägs upp. Och vem behöver en fiberbox när själva fibergrävningen inte har gjorts?

Ola Bolinder har ställt frågor till både Sigtuna kommun och IP-Only och väntat flera dagar på svar, men inte har fått någon konkret förklaring eller information.

– Vi vill bara ha fiber, när får vi det? säger Ola Bolinder.

Tidningen har sökt Sigtuna kommun, men hänvisades till IP-Only för svar. Läs intervjun med IP-Only här.

Läs även: IP-Only erkänner seghet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago