Pojken smet ut från Väringaskolans förskola vid 14-tiden. Enligt förskolans chef Marjan Nourzad skulle han gå på toaletten som ligger på det nedre planet. I samband med att han gick ned till undervåningen tog han på sig gummistövlarna och lämnade sedan förskolan utan ytterkläder. Han gick hem och hämtade sin cykel och cyklade sedan runt i bostadsområdet.

En granne anande oråd eftersom föräldrarnas bilar inte stod på uppfarten och slog larm. Grannen tog sedan hand om pojken. Enligt pojkens mamma hade han då hunnit cykla runt, leka på tomten och leka med äldre barn på en närbelägen fotbollsplan.

Vid det laget hade personalen på förskolan upptäckt att pojken var försvunnen och hade börjat leta efter honom. De följde den handlingsplan som används om barn försvinner. De kontaktade skolans rektor.

Föräldrarna trodde att grannen sett fel och kontaktade förskolan som bekräftade att pojken hade försvunnit.

Pojkens mamma är mycket kritisk till att ett barn kan lämna förskolan utan att det uppmärksammas.

- Det är förvånande att ett barn kan gå ut från förskolan på det sättet. Det borde finnas någon säkerhetsanordning. Jag vill göra folk uppmärksamma på det här, säger Lisa Lundberg, som är pojkens mamma.

Rektorn på Väringaskolan, Majan Nourzad, säger:

– Jag förstår att föräldrarna är kritiska. Det här ska inte hända, jag beklagar det verkligen.

Enligt förskolan ska pojken bara ha varit försvunnen i några minuter.

I morgon ska Majan Nourzad träffa föräldrarna för att tala om det inträffade. Förskolan har redan sett över sina rutiner och ska byta lås på grinden.

– I fortsättningen ska inga barn få gå ner på toaletten på nedre våningen ensamma. Det är synd eftersom barn behöver få eget ansvar, men säkerheten går först, säger hon.