Får inte full ersättning

Migrationsverket har tidigare vägrat betala ett antal miljoner i ersättning för asylsökande ensamkommande barn i Sigtuna kommun. Men efter att ha överklagat beslutet får Sigtuna kommun nu nöja sig med fem miljoner.

21 augusti 2019 15:00

För 2016 och första halvåret 2017 har förvaltningen sökt ersättning med drygt 41 miljoner. Omkring 20 miljoner kronor avslogs först men efter överklagan har Sigtuna kommun fått rätt till ytterligare drygt fem miljoner kronor, enligt Anna-Karin Åberg, planeringschef, Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, IFO.

– Det stämmer. Migrationsverket ändrade sitt tidigare beslut och förvaltningsrätten gjorde samma bedömning som Migrationsverket, de medgav ersättning på drygt fem miljoner och avslog resten, säger Anna-Karin Åberg.

Den förlorade ersättningen för ensamkommande flyktingbarn var en del av förklaringen till det stora underskottet på 24,7 miljoner för individ- och familjeomsorgsnämnden 2017.

Migrationsverket avslog en del av Sigtuna kommuns ansökan på grund av att en del av kostnaderna inte står i direkt samband med barnvård. Exempel på sådana kostnader är bl a tolkar, larm, affischer om brandplan, VA för boendet, säkerhetsåtgärder, gardiner, leasing- och parkeringsavgifter, hjälmar och telefoni.

En del lönekostnader för andra befattningar utöver behandlingsassistenter blev också avslagna.

Migrationsverket har också avslagit ersättning för beräkningar på individnivå, bland annat då en individ omfattades av ett utvisningsbeslut, och att andra kommuner redan fått ersättning för några av individerna.

Läs även: Därför gick nämnden back 25 miljoner

Läs även:Nämnd går back med 22 miljoner

Läs även:Nämndens stora underskott: "Läget allvarligt"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago