"Fantastiskt med backe i Sigtuna"

Efter mycket arbete öppnar Humbacken på lördagen.

8 januari 2016 18:59

När Sigtunabygden är på plats på fredagseftermiddagen pågår arbetet för fullt inför premiären. Stora snöhögar, vissa tre till fyra meter höga, med nygjord snö ligger och väntar på att användas till preparering av backen. Tidigare år har föreningen hyrt pistmaskin en gång om året, men nu har man köpt en egen.

– På grund av dyra transportkostnader kunde vi bara hyra pistmaskinen en gång per säsong. Det gjorde att backen blev hård och isig. Men nu kan vi pista backen när vi vill. Inom klubben har vi dessutom utbildade pistmaskinförare och mekaniker, säger ordföranden Fredrik Jonson.

Nyligen gick ett av pistmaskinens larvband av.

– Nu hoppas vi att reparationen håller. Annars blir det problem med att få ut all snö i backen.

Sigtuna alpina kunde, som Sigtunabygden berättat, köpa den begagnade pistmaskinen tack vare 50 000 kronor från ”Stora skidlyftet”, en sponsorkampanj som McDonalds och Svenska skidförbundet står bakom.

Två snökanoner sprutar dag och natt ut snö, ständigt bevakade av klubbens medlemmar.

– Vi har bemanning dag som natt. Det är alltid en medlem här som håller koll på snökanonen och att ingen obehörig rör något, säger han.

För att producera snön krävs två ingredienser – vatten och luft. Luften kommer från en stor kompressor och vattnet hämtas från det kommunala vattennätet.

– Vattnet till snön tar vi från brandposterna. Sigtuna kommun sponsrar med vatten och el, säger Fredrik Jonson.

Hur är snön från snömaskinerna?

– Den är bättre än naturlig snö. Den är lite mer fuktig och fäster bättre på marken. Ju kallare det är, desto mer snö producerar kanonerna. Bäst blir det med lite natursnö på konstsnön, säger Fredrik Jonson.

Liften är ännu inte öppen denna fredagseftermiddag, men barn och ungdomar passar ändå på att åka pulka och snowracer. Familjen Luff, som bland annat består av mamma Emma och sönerna William, Charlie och Jacob, är några av besökarna.

– Det är fantastiskt att vi har en skidbacke med lift i Sigtuna. Redan på sommaren börjar barnen fråga när vi ska hit och åka skidor, säger Emma Luff.

Skidbacken i Sigtuna har funnits i tre år. Nytt för i år är även skidskola i Sigtuna alpina klubbs regi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!