Prisad för sitt dansinitiativ

Dans är en växande motions- och konstform. Detta är något som Sigtunabon Helena Gunnarsson har tagit fasta på och prisats för. ”Det här är en dröm som går i uppfyllelse”, säger hon efter att nyligen ha tilldelats Sigtuna kommuns kulturpris för 2017.

3 maj 2018 12:00

I motiveringen stod bland annat följande: ”För sin aldrig svikande passion för dans till människor i alla åldrar och för att hon skapar nya möjligheter för verksamheten”.

Helena Gunnarsson är glad över priset, som förutom äran även innebär 10 000 kronor i kontanta medel.

– Det känns jätteroligt. Jag läste om de här kulturstipendiaterna när jag var yngre och tänkte att det vore fantastiskt att få vara en av dem en dag. Att ha gjort något så bra att själv bli uppmärksammad av kommunen är på sätt och vis en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Det var för lite mer än ett år sedan som Gunnarsson på eget initiativ startade Sigtuna dansskola efter att ha varit anställd på Sigtuna kulturskola i fem år.

– Jag har själv en bakgrund som professionell dansare och har alltid hållit på och undervisat vid sidan om och tänkt att man inte håller hur länge som helst som professionell dansare, så att ha en egen dansskola har alltid funnits i tankarna, säger pristagaren och fortsätter:

– Kulturskolan har bara dans för barn och ungdomar, och jag känner att det ska finnas dans för vuxna också i kommunen.

I dagsläget är det 30 elever, i åldrarna från 20 till pensionärer, som är aktiva på skolan.

– Jag blandar lite stilar. Jag har kört mycket jazzdans, modern dans och lite hiphopinslag det här året. I framtiden hoppas jag även ha balett, säger Helena Gunnarsson.

Så här långt har det gått över förväntan.

– Det flyter på bra. Jag har fått nya anhängare och hör mycket om att folk har hört talas om att jag finns. Ordet sprids, och jag känner att det finns utrymme att starta nya kurser till hösten, så det känns jätteroligt.

Du känner att dans i allmänhet har fått ett lyft?

– Det finns forskningsrapporter som visar att det finns hälsofrämjande betydelser av dans, att man stimuleras i både kropp och knopp. Hjärnan blir öppen i sina sinnen och man kommer i kontakt både med sin kropp och sina känslor.

– Dans på sätt och vis tvingar oss att vara närvarande, något som dagens stressade samtidsmänniska behöver. I dansen finns inte tid för onödiga tankar och oro. Vi kommer i kontakt med oss själva både fysiskt och mentalt och blir både gladare och mer öppna för varandra.

I april deltog en grupp dansare från Sigtuna dansskola i en musikal tillsammans med Sigtuna sångensemble på Kulturumteatern.

– Det var uppskattat och slutsålt. Det var mycket fina ord som sades efteråt, och det var ett fint samarbete och något som vi hoppas göra igen.

Helena Gunnarsson

Ålder: 45 år (född 1973).

Bor: I hus i Sigtuna, Rävsta.

Familj: Gift och två söner (7 och 9 år) och släkt i Sigtuna.

Yrke: Danslärare.

Intressen: ”Jag har förmånen att få jobba med det jag älskar och min hobby, men det jag gör annars är att umgås med familjen och vara ute i naturen”.

Aktuell som: Har nyligen fått Sigtuna kommuns kulturpris för 2017.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa