”Han visade på ovanligt mod”

Märstabon Hassan Zubier fick ­bestående nervskador när han försökte rädda livet på en kvinna under kniv­attacken i Åbo. När Sonya Höstman läste om hans öde bestämde hon sig för att starta en insamling.

15 augusti 2018 15:00

För ett år sedan var Hassan Zubier och hans familj på husbilssemester i Finland. Med sig på resan hade de sin tre månader gamla son. Sista semesterdagen, 18 augusti, bestämde de sig för att köpa glass på Åbo salutorg och hamnde mitt i knivattacken utförd av Abderrahman Bouanane.

Hassan Zubier reagerade snabbt och var den första som påbörjade livräddning. Han försökte bland annat rädda livet på en kvinna som var kraftigt skuren i halsen genom att stoppa blodflödet med en t-shirt. Under tiden blev han själv knivhuggen och fick nervskador som gör att han idag är rullstolsburen med kronisk smärta.

Som vi tidigare rapporterat har Hassan Zubier som första icke finska medborgare fått livräddningsmedalj. I höst kommer han även få ta emot medaljen George medal, GM, av den brittiska drottningen, Elizabeth II. Medaljen ges för erkännande av ”handlingar av stor modighet”.

Hassab Zubier är numera känd i hela Finland och när Sonya Höstman från Vasa läste om hans öde ville hon göra något för att hjälpa honom och hans familj.

– Det kändes väldigt svårt. Han var här på semester och så ändrades hans liv på några sekunder. Dessutom har jag ett barnbarn i samma ålder som hans son.

Den 27 december startade hon en insamling på gofundme, en websida där man kan lämna ekonomiska bidrag. I skrivande stund är den uppe 340 000 kronor.

– Man kunde ana att ekonomin påverkades i en sådan situation. Pengarna går bland annat till rehabilitering, säger Sonya Höstman.

Sonya Höstman ägnar sig sedan tidigare åt välgörenhet, bland annat genom fadderbarn i Ryssland.

– Det är det minsta man kan göra, vi har det så bra här, säger hon.

Sonya och Hassan har haft kontakt via sms och mail och i juni i år var första gången de träffades på riktigt. Hassan håller föreläsningar och Sonya som driver ett utbildningsföretag anlitade honom.

– Det var trevligt att få lära känna honom. Han pratade om medmänsklighet och berättade om sin FN-tjänstgöring.

Hassan Zubier är utbildad sjuksköterska och har gjort FN-tjänstgöring på Balkan, i Afghanistan och i Afrika.

– Vi tycker att han är en hjälte som visade på ovanligt mod och handlingskraft utöver det vanliga. Vi vill honom bara allt gott, säger ­Sonya Höstman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!