Att tänka på innan du skaffar exotiska djur

Kvittrar inte fågeln till när du öppnar dörren, eller rusar inte kaninen fram till maten? Då är det ett tecken på allvarlig sjukdom. Mälaren Smådjursklinik ger tips om vanliga och exotiska sällskapsdjur.

Veterinären Marianne Tornvall på Mälarens smådjursklinik.

Veterinären Marianne Tornvall på Mälarens smådjursklinik.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna kommun2019-11-01 11:00

Varför djurägare vill ha exotiska sällskapsdjur, finns det oändligt många svar på, enligt veterinären Marianne Tornvall. Det kan vara allergiproblem, nyfikenhet på något nytt och annorlunda, utrymmesskäl, ekonomiska skäl, eller så har man bara fastnat för en viss djurart av okända orsaker.

– När det gäller fåglar och reptiler tror jag att "häftighetsfaktorn" är lite attraktiv. Det är lite annorlunda och spektakulärt.

När det gäller kaniner och gnagare tror Marianne Tornvall mer att folk tycker att de är mysiga djur som blir väldigt sällskapliga men som kostar en bråkdel av vad en hund gör. De kräver inte heller promenader ute flera gånger om dagen.

Men man bör skaffa mycket information kring djurskötseln och hur djur ska utfodras innan man köper exotiska sällskapsdjur. 

–  För de djur som inte är domesticerade, som till exempel papegojor och reptiler, gäller det att ta reda på hur djuren lever i naturen och i största möjliga mån efterlikna den naturliga miljön och födan. Det är också mycket viktigt att lära sig djurens normala beteende och ta alla avvikelser på allvar. En fågel som inte kvittrar till när ägaren öppnar dörren eller en kanin som inte omedelbart rusar fram till maten kan vara det första synliga tecknet på allvarlig sjukdom.

De vanligaste problemen med de exotiska sällskapsdjuren är sjukdom till följd av felaktig utfodring och skötsel samt det faktum att de flesta är bytesdjur. 

–  Att vara bytesdjur innebär att man är genetiskt programmerad att inte visa att man är sjuk, skadad eller har ont. Det gör det väldigt svårt för djurägaren att i tid upptäcka att något är fel med djuret. Många patienter kommer in i ett allt för sent skede i sjukdomsförloppet, eller i värsta fall hinner de inte ens komma in till kliniken.

Mälaren Smådjursklinik i Sigtuna öppnade 2007. De tar hand om och har väldokumenterad kunskap om kaniner, marsvin, chinchillor och andra smågnagare som hamstrar, råttor, möss, gerbiler eller degus, samt fåglar, reptiler och illrar. År 2009 satsade kliniken på att ta emot exotiska sällskapsdjur.

–  Det mest exotiska hittills torde vara en apa från Skansenakvariet som vi gjorde kejsarsnitt på för ganska många år sedan. Eller kanske en och annan flygpungekorre som dykt upp. 

Leguanen Katla
Leguanen Katla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!