Fälld för smuggling av khat

En 27-åring har fällts för narkotikasmuggling efter att ha tagit in två väskor med khat till Sverige.

19 september 2016 15:00

27-åringen passerade tullen utan att ha anmält cirka 30 kilo khat som han hade i väskorna. Han förklarade att han inte visste vad väskorna innehöll.

Enligt honom träffade han en okänd person på flygplatsen i Etiopien som bad honom om hjälp då mannen uppgav sig ha övervikt på grund av två väskor med nötter som skulle till Sverige för ett bröllop. 27-åringen trodde på främlingen och ville gärna hjälpa till genom att checka in väskorna. Han plockade också upp dem från bagagebandet på Arlanda flygplats. Han gick mot utgången, där han blev inplockad direkt av tulltjänstemän.

Enligt tingsrättens mening finns det märkliga omständigheter i 27-åringens berättelse. Etiopien är ett vanligt produktions- och distributionsland för khat, och resenärer varnas att inte ta med sig annat bagage än sitt eget med anledning av smugglingsrisken. Varning för smuggling finns på de flesta flygplatser.

27-åringen har också tidigare dömts för ringa narkotikabrott.

Brottet har ett straffvärde på fängelse i cirka tre månader. Men eftersom han säger sig ha slutat nyttja cannabis, är arbetslös och anses leva under ordnade förhållanden får han villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Lite om Khat

Khat kom till Europa på slutet av 1980-talet. Den blev narkotikaklassat 1989 i Sverige och är även förbjuden i övriga skandinaviska länder. Khat är dock tillåtet i Nederländerna och Storbritannien vilka används som transitländer för smuggling. I Storbritannien klassas khat även som grönsak.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago