En av Sveriges yngsta biodlare

15-åriga Calle Sundqvist från Sigtuna har redan hållit på i två år.

29 augusti 2015 20:28

Calle Sundqvist har fyra bikupor uppställda i en hage i Sigtuna. Det är full aktivitet i två av dem och vaktbina surrar i öppningen. Bin orienterar sig efter solen och är nöjda i fint väder. Honungsbiets viktigaste uppgift är pollineringen av växter som säkerställer att frukter och bär utvecklas. En tredjedel av maten vi äter är beroende av pollinering.

– Vill man besöka bikupor är det bra att komma en solig dag och undvika att ha svart på sig. Bina associerar svart med getingar, andra bin, möss och björn, som vill åt honungen, och då kan de gå till attack förklarar Calle.

Den regniga, kyliga sommaren har gjort att bina inte vill lämna kupan och vaktar ingången extra noga. Många biodlare har fått lite honung i år på grund av detta.

Calle tar på sig handskar och öppnar ena kupan. Han och hans lärare Ingemar Åberg, biexpert från Sigtuna, ska se till honungsramarna. Ingemar vill också hitta drottningen så att Calle kan färgmärka henne. Varje år har sin egen färg och drottningen märks så att biodlaren vet vilket år hon är född.

Potentiellt sett skulle alla honbin kunna vara drottningar, men då skulle det inte finnas några arbetare. Arbetsbina är alla honor och drönarna är hanar. Drottningen befruktas vid ett tillfälle och då kan det gå åt cirka 15 drönare som dör omedelbart efter befruktningen. Sedan kan drottningen lägga upp emot 3 000 ägg per dygn och leva i fyra år.

– Ingen drottning – inget samhälle, säger Calle Sundqvist.

Han är Ingemars yngsta elev någonsin inom biodling. De träffas varje lördag. Från januari fram till våren är det teori och mellan april och november är det praktik. Redan i augusti förbereds invintringen av bina. Då ska de ha en särskild sockerlösning.

Calle Sundqvists intresse för biodling väcktes under en semester i Västergötland. Han var först orolig att biodlingen skulle ta för mycket tid.

– Många biodlare är äldre och då trodde jag det var en väldigt tidskrävande hobby. Men så är det inte, säger Calle Sundqvist som tittar till bina var tionde dag för att skära ut drönarramen i kvalsterbehandlingssyfte, samt kollar att drottningen inte har lagt ägg i drottningceller, för då tänker bina svärma. Annars är de självgående. Att bli rutinerad biodlare tar cirka 6–7 år enligt Ingemar Åberg, så Calle räknas fortfarande som nybörjare, men han planerar att fortsätta många år till. Han älskar honung och har fått hjälp av kompisar med slungningen. Han har också sålt sina första honungsburkar till nära och kära.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!