Droger upptäcks på udda platser

Tidigare var förekomsten av droger främst koncentrerad till Valsta, Märsta centrum samt Märsta station. Men nu upptäcks droger även på mer udda platser – som i kyrkoruinen i Sigtuna.

24 juli 2019 11:00

Nyligen dömdes några unga män för ringa narkotikabrott. De ertappades med cannabis inne på butiken Plantagen och på macken Circle K i Märsta och vid Sankt Olofs ruin i Sigtuna – platser som tidigare inte figurerat i samband med droger. Männen upptäcktes av polisen under våren 2019.

När polisen satte upp övervakningskameror vid Valsta centrum och Sätuna torg utryckte många invånare oro över att drogerna då riskerar att spridas till andra platser – och det tycks vara vad som nu händer.

Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby, förklarar:

– Det är upptäckarbrott och det handlar om att när patrullen är på plats och träffar på folk så uppstår ibland misstanken att personen vi pratat med är drogpåverkad. Då tar vi urinprov och genom det upptäcker vi brottet. Vi har lagt så mycket tid på Valsta och Märsta centrum, och nu denna årstid söker vi oss till andra platser där det samlas ungdomar.

Inkörsdroger som hasch och marijuana avger doft, och därför kan polisen söka sig till personen som röker den.

– Cannabis tar man gärna på avslappnade platser, ställen som är lite mysigt att vara på och med bra utsikt.

Narkotika är spritt generellt, men under sommaren söker polisen även vid badstränder och utsiktsplatser, enligt Johan Lundgren.

De andra inkörsdrogerna är tramadol och rohypnol som man ofta beställer via nätet.

– Via sociala medier kan man få tag i leverantörer, säger Johan Lundgren.

Kokain, amfetamin och heroin - sådana används av äldre missbrukare.

Läs även: Knarklangare hotade skolkompis

Läs även:Missbruk går ner i åldrarna

Läs även:Droghandel ökar runt Valsta

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago