Dödad terrorist bodde i Märsta

Den misstänkte terrorist, Mohamed Belkaid, som dödades av belgisk polis vid ett tillslag i tisdags bodde tidigare i Märsta.

18 mars 1916 18:08

Den algeriske medborgaren, 35-årige Mohamed Belkaid, tros även ha varit delaktig i Parisdåden, uppger en belgisk åklagare för nyhetsbyrån AFP. Han misstänks ha varit den nu gripne terroristen Salah Abdesalams medhjälpare.

Enligt flera nyhetsmedier ska Belkaid, som även har använt sig av det falska namnet Samir Bouzid, ha lämnat Märsta och Sverige för två år sedan och därefter begett sig till Syrien via ett antal europeiska länder. Just nu kartlägger belgisk polis hur länge han har vistats i Europa. När mannen sköts till döds i tisdags ska han ha haft ett automatvapen och en IS-flagga bredvid sig.

Säpo uppger att man lämnat information till de belgiska myndigheterna, men är i övrigt förtegna. Enligt Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan, vore det förvånande om Mohamed Belkaid är okänd för Säpo, som troligen utökar kartläggningen av 35-åringens vistelse i Sverige nu.

– Man borrar in sig i det här för att se vad det kan finnas för kopplingar i Sverige, om det finns några resemönster eller andra individer som kan vara intressanta, säger Magnus Ranstorp till TT.

Om Belkaids kopplingar till Abdeslam säger Magnus Ranstorp:

– Det här verkar vara en individ som tillhör den inre kretsen.

Mohamed Belkaid har dömts för en rad mindre brott i Sverige, bland annat för flera stölder och för att ha burit kniv på ett Ikeavaruhus. Men han har inte varit misstänkt i någon svensk terrorutredning.

– Vi tittar hela tiden på personer som är aktuella i Frankrike och Belgien och de namn som cirkulerar. Så fort vi har tillräckligt inleder vi förundersökning. Men vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen eller personer i nära anslutning till honom, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Inga utredningsåtgärder i Parisärendet har heller gjorts i Sverige.

– Om en belgisk eller fransk åklagare behöver någon åtgärd utförd i Sverige, som att säkra bevisning, landar det på vårt bord. Men vi har inte fått någon framställan om rättslig hjälp från vare sig Frankrike eller Belgien, säger Hans Ihrman.

Jakten på Salah Abdeslam och Mohamed Belkaid har varit intensiv efter att terrorister den 13 november slog till mot kafébesökare i centrala Paris, en rockkonsert på Bataclan-teatern och även området kring Stade de France där Frankrike samtidigt mötte Tyskland i en fotbollslandskamp. 130 personer dog.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!