Djuren ska göra barnen lyckliga

Nu börjar ridklubben FRKK arbeta med unga med fysiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för att få dem att må bättre.

24 december 2018 08:00

FRKK står för Fjord- och fritidshästens rid- och körklubb. Föreningen som har 44 medlemmar har funnits sedan 1995 och finns på Billby gård i Sigtuna. I år inleder föreningen ett projekt med Skattkistan, ett korttidsboende för barn och unga i Hällsbo, Sigtuna.

Ett korttidsboende är ett särskilt boende för barn och unga med funktionsvariationer. Det beviljas som stöd och avlastning för anhöriga.

Genom samarbetet mellan Skattkistan och FRKK kommer ett 20-tal barn till FRKK:s verksamhet två gånger per termin för samvaro med djur.

– Barnen orkar inte så länge så det blir ungefär en timme per tillfälle, säger ordföranden Pernilla Öhman.

Barnen får sällskap av kaniner, en katt och en häst.

– De får bland annat röra djuren, mata kaninen med morötter, ge hästen hö, ta i hästen eller borsta den. Forskning har visat att barnen mår bra av det.

Djuren, framför allt hästens närvaro, ökar oxytocinnivån hos människor, enligt Pernilla Öhman.

– Djuren bidrar till välmående och får oss att må bra och känna harmoni. Vi bedriver inte terapi, utan en fritidsaktivitet som får barnen med särskilda behov att må bra.

Fritidsaktiviteten anpassas till varje individs behov, enligt Öhman.

Fritidsverksamheten får även ekonomiskt stöd av Rotary Sigtuna och Ica Sigtuna.

– Vi ger stöd till två verksamheter, FRKK och Sigtunabygdens ridklubb som har fritidsverksamhet för funktionshindrade barn, säger Jan Henning från Rotary Sigtuna.

– Vi hoppas att det kommer att göra skillnad, säger Jan Ceder, Ica-handlare i Sigtuna.

Läs mer:

Stöd för anhöriga till barn med psykiska funktionsnedsättningar

Unik stödgrupp utökas

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago