Dj Maleeq lade gangsterlivet på hyllan

I Dj Maleeqs nysläppta musikvideo "Kom och dansa" rockar han med barn på en gård i Uganda. – Jag vill inte ha blingbling, bröst och lyxbilar i min musik. Jag kan inte ge den här generationen den typen av syn i livet som gjorde att jag själv hamnade i problem, säger han.

14 juni 2018 08:00

40-årige Dj Maleeq bor i Danderyd men är uppväxt i Märsta. Många fotbollsintresserade i trakten känner säkert igen honom som heter Malik Omari, menar han.

– Jag spelade fotboll i Valsta Syrianska och var bland de som spelade på högsta nivån, säger han.

Sporten var hans räddning. Tidigare höll han på kriminalitet och droger.

– Jag gjorde inbrott och var stökig. Vi var en grupp som tyckte att det var tufft och coolt att vara så.

Synen på vad som betraktades som coolt såg han på teve, genom bland annat musikvideos.

– Man såg massa bilder på artister med brudar, bilar och blingbling och man ville vara en del av det. Men det funkar inte så i verkligheten.

I dag vägrar han skriva låtar och producera musikvideos som lyfter en kultur som spelar på sexism, kriminalitet, vapen och tuffhet.

– Sådana föder ett agerande vidare hos barn. Jag vet det själv. Jag blev påverkad som barn. Jag har hamnat i olika problem på grund av att jag ville leva upp till en syn som finns på tv, men som inte är verkligt. Nu vill jag uppmuntra barn till att få en bra grund istället, säger Dj Maleeq.

Och med det menar han en relation med naturen, och inre välmående.

Afrobeatlåten "Kom och dansa" är hans sätt att locka folk till bättre kontakt med naturen. Han skrev låten i samband med en organisation som han nyligen startat, "Organic green certification", som uppmuntrar naturtanken.

– Jag vill att fler ska bli en del av familjen jorden.

Dj Maleeq och jag sitter på bänken vid ankdammen i Märsta. Han dansar framför mig och berättar samtidigt att med danslåten "Kom och dansa" vill han också uppmuntra folk att dansa för att få positiva vibbar. Helst i naturen.

– Folk måste kunna må bra utan strävan att göra så många saker. Vi kan i stället börja med naturen och inre lugn och fred.

Dj Maleeq startade i musikbranchen 2006 i hemlandet Uganda. Skivan Sikategera blev stor där 2016, enligt honom.

I dag jobbar han som entreprenör och fortsätter skriva låtar och producera musikvideos för cirka 30 artister. Hans studio finns i Stockholm.

Nästa projekt blir att göra en kortfilm - om Märsta.

– Jag vill göra en film om guds glömda stad.

Ansiktsuttrycket blir allvarligt och sorg syns i ögonen.

– Många av de som jag kände här har nu dött. Knark har tagit livet av dem. Det finns jättemycket knark här, och det gör mig ledsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!