UNT direktrapporterade från Arlanda

SAS-piloter går ut i strejk efter strandade förhandlingar. UNT: s reporter Erik Windolf var på plats på Arlanda för att rapportera om läget och prata med resenärer.

26 april 2019 07:33
<p>Nytt kollektivavtal ska förhandlas fram</p>

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna som bland annat anser att de hamnat efter sina konkurrenter lönemässigt. Båda parterna har haft möjlighet att lägga fram sina krav till medlarna.

Under torsdagskvällen lade medlarna ett bud om att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren. Facket har krävt en löneökning på 13 procent. Piloterna sade under kvällen nej till budet som medlarna presenterade för parterna, medan arbetsgivaren sade ja.

Förhandlingarna involverar svenska såväl som danska och norska piloter. Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid men på morgonen meddelar norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!