Anna Kalles, då S-politiker, kritiserade sitt eget parti i Uppdrag Granskning i våras. Senare i somras lämnade hon kommunstyrelsen. Nu i början av november har hon beslutat sig för att lämna det socialdemokratiska partiet helt och hållet. Hon sitter dock kvar i kommunfullmäktige utan planer på att närvara mycket.

Beslutet att säga adjö var svårt men nödvändigt, menar hon.

– Jag står inte bakom den lokala ledningen och socialdemokraterna lokalt. Jag anser inte att de behandlat mig på ett schysst sätt. Och jag är inte den enda som har blivit illa behandlad. Den behandling jag själv upplevt från det lokala ledningen samt även sett andra blivit utsatta för står jag inte bakom, säger Anna Kalles.

Hon förklarar att de har hotat med en uteslutningsprocess mot henne, på grund av att hon pratat med Uppdrag Granskning och Sigtunabygden och har kritiserat Ibrahim Khalifa, som på den tiden var kommunalråd.

– Att hotas med en uteslutningsprocess förbannar mig.

Hon ångrar inte att hon pratat med journalisterna.

– Jag anser att jag är skyldig lokalinvånarna att svara ärligt på journalisternas frågor.

Mia Hämäläinen Persson, Socialdemokraternas ordförande i Sigtuna, svarar att det inte har skett några påtryckningar gentemot Kalles.

– De uppgifter som framfördes i Uppdrag Gransknings program var ingenting som den lokala partiorganisationen hade vetskap om innan. För att inte förleda den oberoende revisionsrapporten så har den lokala ledningen agerat med varsamhet i frågan och Kalles har inte uppmanats att lämna sina uppdrag. Arbetarkommunens prioritet har varit att hitta dialog och en väg framåt.

Hur ser ni på att hon har kritiserat det lokala partiet i medierna?

– Ibland får politiska förtroendevalda inte det uppdrag eller det inflytande de tycker sig bör få, och det kan skapa frustration och ilska men det är en del av de politiska och demokratiska spelreglerna. Vanligtvis diskuterar vi detta inom partiet först och försöker lösa eventuella problem, men det är självklart alla medlemmars rätt att prata med media om de anser att det är rätt väg att gå, säger Mia Hämäläinen Persson.

Just nu vill Anna Kalles inte längre hålla på med politik. Men hon uppmuntrar de som vill.

– Alla som bryr sig om Sigtuna kommun bör engagera sig politiskt, oavsett parti. Vi behöver folk som tänker på invånarnas bästa.