De vill få oss att hemestra

Det finns mycket att göra i Sigtuna kommun med omnejd i sommar. Att hemestra har blivit ett uttryck som allt fler använder sig av.

29 juni 2019 07:30

Hemestra är som det låter en semester på hemmaplan. I takt med att miljömedvetenheten ökar så väljer allt fler att leta upp guldkornen i närområdet, istället för att åka långa sträckor med bil eller flyg.

Den här trenden har också Destination Sigtuna tagit vara på. Lagom till semestrarna lanserar de 19 tips på saker att göra på hemmaplan.

Här är några av aktiviteterna som Destination Sigtuna listar som hemestertips i sommar.

Vandra Ingegerdsleden: Följ Ingegerds fotspår ända från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala. Ingegerd var Sveriges första kvinnliga helgon och hon föddes i Sigtuna. Etapp 4 av leden startar vid Rosersberg slott och slutar i Sigtuna stad.

Gå på runstensjakt: Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. I staden finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna Museum & Art och turistbyrån i Sigtuna stad.

Kombinera wakeboard med planespotting och bad: I Cable Park vid Halmsjön kan du boka en miljövänlig åktur på wakeboard längs en eldriven linbana. Vid Halmsjön finns även en utsiktsplats som passar perfekt för planespotting så passa på att spana in alla flygplan som lyfter och landar. Du hittar utsiktsplatsen på vägen mot Almunge/Norrtälje, vid norra änden av bana 3.

Gå på slottsvandring: Runt Sigtuna finns Skoklosters slott, Skånelaholms slott, Steninge slott med Steninge Slottsby, Wenngarns slott och Rosersbergs slott. De har alla en unik historisk atmosfär, vilket gör dem till uppskattade utflyktsmål för både historiefantaster och för dem som vill uppleva en skön dag i det vackra landskapet.

Fika: Crêpes, choklad eller bullfika? I Sigtuna finns White guide-favoriterna Tant Brun eller Wenngarns slottscafé som båda utsetts till 2019 års sommarcaféer. Den internationella pulsen finns på Arlanda och i Sky City. Fik finns även i Märsta centrum och i Steninge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa