De vann kampen mot drogerna

Sara Woldu från Märsta blev fast i drogmissbruk och det flärdfulla livet på Stureplan ersattes med heroin på plattan. Idag är hon mamma, verksamhetsansvarig för KRIS Stockholm och initiativtagare till en föräldragrupp för mammor med beroendebakgrund.

15 augusti 2017 11:00

Sara växte upp tillsammans med föräldrar och tre syskon i Norrbacka i Märsta. Familjen bodde i en villa och hade det gott ställt. Sara fick det hon ville ha och utåt sett var allt perfekt. Det få visste var att Sara mådde dåligt, började missbruka alkohol i ung ålder och började med droger när hon var 18 år.

– Jag knarkade varje dag, även på jobbet. Men det var ingen som såg det på mig, ingen visste någonting.

På den tiden jobbade hon på krogen och livet blev till slut fest sju dagar i veckan.

– Jag var en partyprinsessa som tog kokain och som aldrig bangade en fest.

När Sara var 25 började hon injicera heroin. Det flärdfulla livet med lägenhet, jobb, pengar och fester på Stureplan ersattes snart av ett tyngre liv på plattan.

– Dagarna gick åt till att jaga pengar till knark. Olika droger har olika prisklass. När jag missbrukade kokain behövde jag 10 000 kronor om dagen. När jag gick över till heroin behövde jag 1 500 kronor om dagen.

För att finansiera missbruket var hon tvungen att begå brott och hon har utfört både rån, bedrägeri och stölder. Fyra gånger har hon suttit i fängelse.

När missbruket var som värst, och Sara hade förlorat nästan allt, kom vändningen. Hon mötte Germay, Gibbe, även han en tung sprutnarkoman.

– Kärleken gör underverk. Helt plötsligt vågade jag drömma om annat och det blev jobbigt att sitta i fängelse. Jag ville ju vara med Gibbe!

Paret bestämde sig för att bli rena från drogerna, de bad om hjälp och fick komma till ett behandlingshem i åtta månader.

Idag har Sara och Gibbe varit drogfria i fyra år, de har en dotter på tre år och Sara blev nyligen utsedd till ordförande för KRIS Stockholm. Hon driver också en uppmärksammad mammagrupp på KRIS som bland annat varit med i SVT dokumentären "Aldrig backa" som finns på SVT Play.

Sara går på möten varje vecka och hon är inte orolig för att fastna i drogerna igen, men hon poängterar att missbruk är en sjukdom som aldrig går att bota.

– Man måste komma ihåg att man bär på beroendesjukdomen och att man kan trilla dit både på alkohol och droger, säger Sara.

I KRIS mammagrupp har tjejerna haft livliga diskussioner om man kan dricka alkohol när man har varit drogberoende. Sara förespråkar total avhållsamhet.

– Jag känner inte till någon som har missbrukat som kan gå över till en annan drog och använda den lagom. Risken är att man överkonsumerar även där. Och alkohol är ingen lätt drog, det är mycket farligare än många tror.

Hon råder alla som använder droger att tänka efter om de verkligen vågar chansa på att fortsätta. Bär man på beroendesjukdomen kan man fastna snabbt, menar hon.

– Jag har sett alldeles för många människor dö av droger. Det är många runt omkring som far illa också, framförallt barn. Det är inte värt det.

Vad kan man göra som förälder om man tror att ens barn håller på med droger?

– Det bästa man kan göra som förälder är att se sina barn, ge dem kärlek och bekräftelse och bli delaktig i deras liv. Om de trots allt börjar knarka så ska man sätta tydliga gränser och finnas där för dem den dag de vill sluta. Men att kontrollera och styra någon som knarkar leder bara till medberoende.

Sara tipsar också om att göra polisanmälan tidigt i missbruket eftersom hon menar att det oftast är konsekvenser av drogandet som gör att man slutar.

Sara Woldu

Familj: Maken Germay, dottern Milena.

Aktuell med: Har medverkat i SVT:s dokumentärserie ”Aldrig backa”.

Jobbar med: Nyvald ordförande KRIS Stockholm. Ansvarar för en mammagrupp på KRIS, åker runt till fängelser för att stötta personer som sitter inne.

Blir glad av: Min dotter och min man. Det bästa på dagen är när jag hämtar henne på förskolan.

Blir arg av: Beroendesjukdomen. Den förstör så många liv.

Motto: Man bär inte ansvar för sin sjukdom men för sitt tillfrisknande.

Framtidsplaner: Ska läsa till behandlingsassistent i januari. Gibbe läser utbildningen just nu. Drömmer om att starta ett behandlingshem tillsammans med honom. Hoppas på syskon till Milena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magdalena Prevéus