De uppmuntrar besökare att klä ut sig

Mattält, hantverksgata, musik, djur och dräkttävlingar. Nästa helg är Sigtuna möte tillbaka igen.

24 augusti 2019 08:30

Den historiska marknaden flyttar varje år tillbaka Sigtuna till tidigt 1900-tal. Även många besökare klär sig i tidstypiska kläder för att det är kul, eller för att försöka vinna priser i dräkttävlingen.

– Det är inte så svårt att klä sig i sekelskifteskläder. För att fler ska upptäcka det har vi inför årets möte tagit fram en inspirationsfilm som finns på vår Youtube-kanal, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

Sigtuna möte drog förra året 62 800 besökare under två dagar, och arrangörerna hoppas på minst lika många även i år.

Under helgen kommer torgen fyllas med torghandlare och allt ifrån traditionellt hantverk och djur kommer att gå att beskåda.

I Drakegårdens trädgård blir det ett stort mattält med livemusik. Här kommer Sigtunas prisbelönta restauranger laga både vanliga smårätter och så kallade svinnrätter. De senare lagas av mat som vanligtvis blir över och inte brukar tas tillvara.

En annan satsning mot hållbarhet under årets möte är att kranvatten ska användas i stället för flaskvatten.

– Det kommer att finnas vattenkranar utmed marknadsområdet där besökare kan fylla på vatten i sina egna vattenflaskor, berättar Anna Lakmaker.

I hantverkskvarteret på Långgatan och intill Sigtuna kulturgård kommer hantverkare att visa exempelvis smide, vävning, knyppling, nålbindning med mera. På Lottas garveri visas även skinngarvning.

– Här kan besökarna även lära sig mer om olika sätt att utnyttja naturens örter och kryddor. Och i Drakegårdens trädgård finns en biodlare på plats för att lära oss mer om de livsnödvändiga honungsbina, säger Anna Lakmaker.

Under de här två dagarna visas också gamla miljöer och lekar. Exempelvis hålls godtköpshandeln Lundströmska gården från förra sekelskiftet, Rådhuset, biografen och Sigtuna museum öppet.

– Både i Lundströmska gårdens trädgård och i Drakegårdens trädgård blir det tidstypiska lekar som att gå på styltor, rulla tunnband, spela kula och hoppa hopprep, säger Anna Lakmaker.

För dem som är intresserade av fordon så finns det möjlighet att följa med på stadens gamla brandbil med start vid Borgmästarängen. Och i hamnen kommer veteranbåtar i trä från Motor Yacht Society (MYS) att ligga förtöjda för beskådan.

– Scenprogrammet inleds med en invigning klockan 11 på lördag 31 augusti på Stora torget. Här blir det musik, sång, dans, äppelpajstävling med mera mellan klockan 11 och 16 på lördag och söndag, säger Anna Lakmaker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa