De övar för att försvara landet

Under en helg i september fräschade hemvärnssoldater upp sina stridskunskaper genom övningar som inkluderar att kasta handgranater, skjutövningar och spränga dörrar. Tidningen följde med på hemvärnets övning.

17 september 2018 11:00

Söndagsmorgon i september. En mörkgrön minibuss bromsar in vid Kungsängens station. Två långa män på 190 centimeter stiger ur fordonet. De bär fältuniform i kamouflagemönster och går fram till reportern.

Hemvärnssoldaterna introducerar sig som strid- och samverkansbefäl i Arlanda insatskompani.

De ska ta mig med till Livgardets övningsfält där Arlanda insatskompani har sin stridsövning.

Kompanichefen Daniel Ehrnsten har tidigare förklarat i ett brev vad övningen handlar om:

"Vi kommer att öva strid i bebyggelse. Syftet är att lära våra soldater hantera den speciella miljö som detta innebär. Striden kring och framförallt försvaret av vår huvudstad och infrastrukturen runt omkring Stockholm och Uppsala är en av de uppgifter som vårt förband kan få i händelse av ofred eller krig."

Det är den andra övningsdagen. 50 soldater är där för att öva på sin fritid.

– Det är sprängning av dörrar som gäller nu. Vi brukar ha både större och mindre övningar årligen. Detta är en mikroövning för att höja kompetensen, säger Sigtunabon Pontus Johansson, plutonchef.

– I det här förbandet (Arlanda insatskompani) så kan man komma ifrån olika militärbakgrunder - flygvapnet, flottan och en del från armén som normalt är de som är ute i skogen. Man har olika kunskapsgrad med sig - då måste vi se till att få upp alla till en tillräckligt hög nivå för att detta ska fungera, säger samverkansbefälet Anders Appelgren från Sigtuna.

Arlanda insatskompani tillhör hemvärnsbataljonen Attundaland. Många av soldaterna kommer från Sigtuna, Märsta, Knivsta och Rosersberg.

– Vi är en blandning av människor med olika bakgrunder. Appelgren jobbar till exempel som chef på bank, säger Pontus, som själv är egen företagare.

Andra är bland annat trädgårdsmästare, ambulanssjukvårdare, rörmokare och före detta yrkessoldater som gjort utlandstjänst i Afghanistan, Libanon och Kosovo.

– Vi har alla ett gemensamt intresse: att göra en insats, att göra en skillnad, säger Pontus.

Han är, som andra hemvärnssoldater, frivillig.

Förutom att leta efter försvunna människor och hjälpa till vid stora skogsbränder har hemvärnet i uppgift att föra väpnad strid och försvara landet.

– Kommer vi till det läget så är det värsta tänkbara scenariot, och då måste vi vara duktiga på det, säger Pontus.

Eftersom Arlanda insatskompani befinner sig nära Stockholm specialiserar de sig för att föra strid i bebyggelse bland hus och höghus.

På Livgardets övningsfält finns en övningsanläggning för strid i bebyggelse. Anläggningen är en mindre stad med fordon, höghus och kulisser.

Skrik hörs ofta, och därefter följer smällar och ljud av skottlossning.

Fullt utrustade soldater rör sig på fältet. De fördelas i flera grupper, och varje grupp turas om att göra inbrytningar och spränga dörrar.

24-årige Emil Svennberg har varit hemvärnssoldat sedan 2017.

– Den roligaste övningen är strid i bebyggelse som vi håller på med nu. Det är mycket som händer. Det är avancerat, hur man ska tänka taktiskt, bland annat. Men det är jobbigt att bära tungt, säger han.

Hela deras stridsutrustning - hjälm, kroppsskydd, vapen, fyllda magasin och fyllda vätskesystem - väger omkring 20-25 kilo.

Läs mer:

Sigtunabor hjälpte till med släckningsarbetet

Dags att vara redo för kris - på allvar

<p>Livgardet-Hemvärnet</p>

1521 satte Gustav Vasa upp sin första livvakt bestående av 16 dalkarlar. De kallas nu för Livgardet.

– Livgardet är idag ett av de äldsta fungerande regementen i världen, tillsammans med det påvliga schweizergardet i Vatikanstaten, säger Pontus Johansson.

Livgardet är det regemente som ansvarar för att utbilda och organisera hemvärnet i Stockholmsområdet. Hemvärnet finns för att skydda Sverige i händelse av ofred, oro och kris.

Exempel på hemvärnets övriga uppgifter: stödja samhället vid till exempel skogsbränder, eftersökande av försvunna personer, insatser vid kris i samhället.

Hemvärnet består av 22 000 frivilliga fördelade över hela landet på 40 bataljoner. Varje bataljon har uppåt 600 soldater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago