De jobbar för kollektivet

Coworking, eller kontorskollektiv, har ökat mycket de senaste åren, framför allt i storstäderna. Nu finns även några coworkingställen i Sigtuna kommun – först ut var Betongfabriken i Wenngarn.

19 februari 2019 07:00

United Spaces, Nordens ledande aktör inom coworking, öppnar under våren i Swedavias nybyggda kontorshus Office One på Arlanda. Men redan hösten 2017 startade Betongfabriken i Wenngarn, ett kontorskollektiv som drivs av två ­systrar från Odensala – Anette och Suzanne Wilnersson – tillsammans med kompanjonen Carina Nordlander.

Coworking i Betongfabriken är inrymt på tre plan med gym och kontor, både öppet kontorslandskap och kontorsrum.

– Det närmaste begreppet för coworking är kontorshotell, men coworking är en mycket mer aktiv form av ett kontorshotell, säger Anette Wilnersson.

Kontorshotell säljer främst arbetsplatser, men coworking eller kontorskollektiv är inte bara en fysisk plats, utan en kollektiv gemenskap.

– Vi är närvarande i våra medlemmars verksamheter. Vi lyssnar på vilka utmaningar de har, och vi skapar aktiviteter som gör att man träffas och utvecklas tillsammans.

Ett arbetssätt som är vanligt inom delningsekonomin.

Nu när coworkingtrenden har vuxit hör företag av sig och vill flytta flera anställda från sina egna lokaler för att befinna sig i ett coworking-sammanhang, enligt Anette Wilnersson.

– Jag tror att det handlar om att få inspiration från flera olika människor. När olika branscher möts uppstår nya affärer.

Vissa coworkingställen har en speciell inriktning, exempelvis mot kommunikation och medier. Coworking i Betongfabriken har fokus på ledarskap, person- samt affärsutveckling.

– Vi upplever att det är många som inte mår bra i dag, och inte ens är motiverade på sin arbetsplats. En undersökning visar till exempel att 16 procent av svenskar är motiverade på jobbet – så det är många omotiverade människor där ute. Vi följer forskning kring vad människan behöver för att uppleva välmående på jobbet. De parametrar vi tagit fasta på är goda relationer, möjligheter att utvecklas och att göra meningsfulla saker som ger stabil ekonomi. Med det som grund skapar vi sammanhang för att kunna åstadkomma det.

I dag har Betongfabriken närmare 60 medlemmar som representerar ett 40-tal företag.

– Alla är inte här samtidigt. Många är ute på uppdrag hos kunder, men detta är deras ”homebase”. Vi skulle kunna bli 300 medlemmar utan att det skulle kännas trångt.

Många kunder bor i Knivsta, Märsta och Sigtuna. De sitter i Betongfabriken cirka en–två dagar i veckan.

Läs även:De tar över hotellet vid Venngarn

Läs även:Hotell Anstalten läggs ner - 25 får gå

Läs även:Aviator flyttar in i Swedavias Office One

Fakta

Första öppnade 2005

Coworking en amerikansk företeelse. Det första kontorskollektivet öppnade 2005 i den feministiska rörelsens hus, Spiral Muse i San Francisco. De första kontorskollektiven i Europa kom till i London (The Hub) 2005 och i Berlin (Business Class Net) 2007, och är fortfarande bland de största i världen.

Föregångare i Sverige är Göran Garberg som driver United Spaces, Nordens ledande aktör inom coworking. Nyligen köpte fastighetsbolaget Castellum United Spaces för 200 miljoner kronor.

Källor: Wikipedia, Anette Wilnersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago