Valstaskolan i Märsta har fått flera Nobelpristagare. Under hösten har skolans elever jobbat med Nobelpriset som tema och alla skolämnen har fungerat som egna priskategorier. I fredags var det dags för den stora prisutdelningen. Litteraturpriset delades till exempel ut efter dikter som eleverna skrivit på svenskan och problemlösningar i matematik blev till ett ekonomipris. Johannes Safar är SO-lärare på Valstaskolan och han menar att Nobeltemat har bjudit på både kunskap och glädje för eleverna.

– Vi lärare har kopplat in kunskapskraven från läroplanen och hela dagen blev jättelyckad. Det har varit roligt och lärorikt för alla, säger Johannes Safar.

En av de som fick ta emot Valstaskolans pris var Akram Aal Hasoon i årskurs 8 som fick priset i matematik.

– Det var kul att vinna och jag tror att sånt här ger motivation till många elever att förbättras, säger Akram Aal Hasoon.

Minahil Waseem från årskurs 7 fick litteraturpriset för en dikt hon skrivit om livet.

– Det kändes jättebra och jag har lärt mig mycket nytt. Innan det här tyckte jag att dikter var tråkigt men det handlar om att försöka, säger Minahil Waseem.

Det här var första gången som Valstaskolan hade en egen Nobeldag, men nu hoppas Johannes Safar och de andra lärarna att det ska bli något av en tradition.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner och jag hoppas att vi har startat en ny tradition på skolan, säger Johannes Safar.

patrik.dahlin@unt.se