Nyligen kunde Sigtunabygden rapportera om att en flicka utsatts för ett strypförsök av sin pojkvän på skolans elevhem. Flickan lyckades fly, ta sig till en annan elevs rum och ringa rektorn om hjälp. Pojkvännen låste in sig på en toalett och rispade sig själv. Polisen kom till platsen.

– Jag blir ledsen. Det är ju allvarligt. Föräldrarna kanske tror att deras barn mår bra där, när det egentligen är en gård där vuxennärvaro saknas. Det är en liten skola, varför kan de vuxna inte göra något? undrar en förälder.

– Det är hemskt att man får bedriva skola på det här viset i Sverige idag, säger en annan mamma.

Föräldrarna vill vara anonyma för att skydda sina barn.

Sveriges Ridgymnasium, SRG, på Hagbyholms gård i Sigtuna är relativt nystartad. Föräldrar säger att de sedan skolan öppnade 2015 har uppmärksammat ledningen på alltifrån mobbning till obehöriga lärare, och vuxna som inte tar ansvar för eleverna. Eleverna på skolan är alla tjejer i 15-17-årsåldern, varav flera har svårigheter, enligt de föräldrar SB har pratat med. Skolan har bara två klasser med 30 elever och elva heltidsanställda. Elevhemmet består av två hus med boende för 7-8 elever i varje hus.

Björn Hedin är SRG Sigtunas nya rektor sedan i februari. Han bekräftar problemen.

– Jag har upptäckt att det finns obehöriga lärare, så nu har skolan anställt två legitimerade lärare.

Han håller med om att eleverna behöver ännu mer stöd av vuxna. Det finns personal klockan 7-20.30 på området men de gör andra ärenden under vissa tider.

– Ambitionen är att stärka vuxennärvaron. Jag vill skapa mer trygghet för eleverna, säger Björn Hedin.

Han säger att skolan nu har inlett ett samarbete med polisen. Man har börjat prata med eleverna om brott och konsekvenser. Diskussioner pågår också om hur man ska kunna skydda eleverna bättre. Björn Hedin säger att han vill sätta in någon typ av bevakning.

En mamma berättar om stölder av hjälm och utrustning samt djurmisshandel som avklippning av hästars svansar. Dessa händelser är polisanmälda och SB har tidigare rapporterat om de avklippta hästsvansarna.

– Skolan har många anställda, men var är de? Vad gör de? undrar en förälder.

Dessutom har skolans elevhem fått ett "spännande" rykte även bland utomstående ungdomar från Bålsta, Märsta och Knivsta.

– Ungdomar lockas av den så kallade vodkabilen som kommer till elevhemmet. Det är vilda fester där på helgerna. Sedan i höstas har polis och ambulans kallats till elevhemmet efter några självdestruktiva beteenden i samband med drickandet, säger en förälder.

Angelica Meijer, en elev på ridgymnasiet, säger dock att uppgifterna om vodkabilen inte stämmer.

– Det finns ingen vodkabil och inga fester här, hävdar hon.

En annan förälder som ringt efter att texten publicerats, säger så här:

– Vi gillar skolan. Visst har det varit utmaningar, men det stämmer inte att det är fester hela tiden. Det finns de som mår dåligt, men inte alla har problem.

Men föräldrarna vars barn berättat om vodkabilen håller fast vid uppgifterna.

– Den kör inte ända ner till skolan, men den kör till avfarten ovanför skolan så att eleverna kan gå dit.

En annan förälder berättar om obehöriga - det vill säga pojkvänner - som bor med tjejerna på elevhemmet trots att det finns en policy mot sådant.

Carina Svensson som driver Sveriges ridgymnasium, SRG, förklarar att skolan hyr elevboendet åt sina elever.

– Vi kan inte ta hundra procent ansvar för att vuxna ska vara fysiskt på plats dygnet runt, säger Carina Svensson.

Hon betonar dock att det finns jourpersonal som svarar på telefon dygnet runt. Elevhemmet ligger också nära skolan där personal finns klockan 7–20.30.

Vodkabilen har Björn Hedin inte hört talas om under sin tid som rektor.

– Bra att du berättar om detta. Jag ska hålla extra uppmärksamhet på det, säger han.