Då stänger konsthallen

Processen med att lägga ned Konsthall Märsta går vidare, ett beslut som klubbades i fullmäktige i december.

22 februari 2018 08:00

– Processen ska vara avslutad den 30 juni, då ska konsthallen var stängd. Under tiden planerar personalen för hur vi ska utveckla verksamheten på andra platser. Konsthallen lägger vi ned men vi ska fortsätta ha en konstpedagogisk verksamhet. Förvaltningen arbetar med hur vi kan ha det på ett annat vis, runt omkring i kommunen, säger Lars Palmér, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Han berättar vidare att de planerar och ser över hur de ska genomföra och utveckla konstnärliga utsmyckningar, hanteringen av konst och utställningar. Det uppdraget ska fortsätta för personalen på konsthallen även efter stängningen..

Fem tillsvidareanställda fördelade på två heltidstjänster och tio timanställda på Konsthall Märsta berörs av nedläggningen.

– Vår verksamhet försvinner från kulturhuset och från Märsta, vad vi vet i nuläget. Vi jobbar med hur vi ska hantera uppdraget att fortsätta arbeta med konst, med utställningar och med pedagogisk verksamhet, utan att ha någon lokal. Det är svårt och knepigt att förhålla oss till, och vi håller på att jobba på det, att hitta något sorts alternativt sätt att arbeta på. Hur vet vi inte riktigt än, säger Ingela Hermansson, kurator på Konsthall Märsta.

Lars Palmér bekräftar att konsthallen inte kommer få någon ny permanent lokal.

– Det blir ingen fast lokal, vi kommer ha utställningsverksamhet tillsammans med föreningar och kommer använda andra lokaler. Vi försöker planera var vi kan vara någonstans, säger Lars Palmér.

Efter nedläggningen förvandlas Konsthall Märsta lokaler till en mötesplats för pensionärer..

Konsthallen i Märsta invigdes i februari 2014 och har under den tiden bland annat haft utställningar med verk av bland andra Maria Miesenberger, Lovisa Burfitt, och Sigtunas egen Lars Erik Falk som dragplåster.

Nedläggningsbeslutet har mötts av flera protester.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders JS Nilsson