Brandmän hedrar hjältar

Badvakterna på Midgårdsbadet räddar vid drunkningsolyckor och hjärtinfarkt, de släcker till och med bränder. Nu får de en rejäl uppvaktning av Brandkåren Attunda.

28 september 2018 12:50

Två stora brandbilar, en något mindre tjänstebil samt åtta ur brandpersonalen iklädda uniform var på plats på Midgårdsbadet på fredagen. De kom med blommor, tårtor och diplom för att hedra kommunens tysta hjältar - personalen på Midgårdsbadet.

– De är snabbt på plats och har rätt utbildning, säger brandmannen Magnus Andersson om badvakterna.

Brandkåren Attunda har uppmärksammat hjältar i sex kommuner sedan två år tillbaka - och det är första gången de hyllar hjältar i Sigtuna kommun. Motiveringen: för personalens "rådiga ingripande med hjärt- och lungräddning (HLR) vid flera tillfällen under sommaren 2018".

Simläraren Marie Ekberg Gustafsson stod i rampljuset den dagen. Hon räddade livet på en man som fick hjärtinfarkt. Det var första gången för henne.

– Det var en av de mest intensiva minuterna i mitt liv. När en människa håller på att dö framför dig. Men det gick ju bra för honom.

Mannen hade hjärtstopp. Marie med hjälp av andra i personalen gjorde HLR i 20 minuter tills ambulansen kom. Mannen överlevde.

– Det tog flera dagar för mig att kunna landa i mina känslor. Vi är vänner idag, säger hon.

Bestoon Khurshid fanns bland badvakterna som var på plats under de intensiva räddningstillfällena.

– Jag hjälpte till med att bland annat bära väskor och leda in räddningstjänsten. Det var kämpigt men när resultatet blir bra är alla glada, säger Bestoon.

Att rädda vid drunkningsolyckor och HLR är inte de enda hjälteinsatserna personalen gjort. I somras när en moped började brinna i skogen nära badet gick de dit och släckte innan branden spred sig.

– Ja, vi släcker bränder också, säger badvakten Veronica Välja med skratt.

Hon var en av dem som sprang till branden med brandsläckaren. En annan sprang med en hink vatten!

– Det är jättehedrande, kul att uppmärksammas på det sättet, och jättekul att kunna göra insatser som verkligen hjälper folk, säger badchefen Tapani Röyttä.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago