Branden chockar grannar

Under fredag förmiddag pyrde det fortfarande i resterna av hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Hällsbo som under natten brann ner.

21 oktober 2016 13:54

Brandröken stiger fortfarande över Hällsbovägen och på brandplatsen finns en styrka från Attunda brandkår kvar ifall elden skulle flamma upp igen.

Larmet kom strax före klockan 02 på fredagsmorgonen. Personalen på boendet lyckades evakuera de nio pojkar som bodde där utan att någon skadades fysiskt.

Villan ligger mitt i ett villaområde. Boende som Sigtunabygden talat med är chockade över händelsen. De beskriver de drabbade ungdomarna som trevliga och oproblematiska.

– Det har aldrig ställt till med några problem, säger Stig Björklund som bor i området.

Brandplatsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning. Det måste svalna först innan polisens specialhundar kan söka igenom brandresterna.

Vad som startade branden är oklart. Men enligt polisen är det mycket som tyder på att branden började utomhus. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Det är inte första gången det brinner i Hällsbo och närliggande Sigtuna stad. Sommaren 2012 förstördes Hällsbostugan, som drivs av Sigtuna orienteringsklubb, i en anlagd brand. Ett halvår senare brann Sigtuna kursgård, som efter polisens utredning inte visade sig vara anlagd. I somras brann klockstapeln i Sigtuna stad ner. Den mordbrandsutredningen pågår fortfarande.

Sigtunakännaren Fred Blomberg bor knappt hundra meter från det aktuella hemmet.

– Jag vaknade vid tretiden av ett larm som ljöd. Det tjöt i trettio sekunder, var tyst en längre intervall och tjöt igen. Min dotter, som bor knappt fyrtio meter från boendet, kom över i morse och var ganska skärrad, säger Fred Blomberg.

Även han säger att han aldrig upplevt några problem med boendet.

– Pojkarna har levt ett stilla liv och jag har sett dem ibland när de gått till bussen, säger Fred Blomberg.

Kommunalrådet Dan Rosenholm (L) har reagerat starkt på händelsen. I ett skriftligt uttalande till redaktionen skriver han att han hoppas på att branden inte var anlagd, men att det rent statistiskt inte är osannolikt att den var det.

– Än en gång har barn och ungdomar som flytt undan krig och oroligheter fått fly hals över huvud från den enda fasta punkt de haft i tillvaron. Sverige ska vara ett land som människor på flykt ska kunna känna sig trygga i. Att flyktingboenden brinner är tragiskt, i de fall det handlar om mordbrand faller ansvaret tungt på de mörka krafter som sprider hat mot människor i nöd som kommer från andra länder, skriver Dan Rosenholm.

LÄS MER:

Många upprörda

Asylboende blev lågornas rov

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Flyckt