Bottenbetyg för tryggheten i kommunen

Invånarna i Sigtuna kommun ser otryggheten som ett stort problem. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

9 januari 2018 08:30

Statistiska centralbyrån, SCB, har genomfört en medborgarundersökning för 2017 där tryggheten i Sigtuna kommun får bottenbetyg. Kommunen får 38 av 100 i ett sammanlagt betygsindex där nivåer under 40 räknas som icke godkänt. Snittet för samtliga 131 kommuner som är representerade i undersökningen är 57.

– Jag är egentligen inte särskilt förvånad över resultatet av undersökningen. Vi har i flera år noterat den ökande otryggheten vilket också är skälet till att vi i vår budget för 2018 fokuserar särskilt på trygghetsfrågorna. Tryggheten för våra invånare är en av de absolut viktigaste frågorna för oss. Vi måste vända den negativa trenden och hoppas att vi redan under det här året kommer att kunna uppleva större trygghet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

De frågor som ställdes i undersökningen handlade om hur tryggt och säkert det upplevs att vistas ute på kvällar och helger samt hur invånarna tänker kring riskerna att bli utsatta för hot, rån, inbrott och misshandel.

Läs mer: Valstasatsningen återuppstår

Sedan tidigare har Sigtuna kommun aviserat en satsning på trygghetsskapande åtgärder under 2018. Till exempel ska ett trygghetscenter upprättas, kommunala ordningsvakter sättas in, kameraövervakningen ska öka och Valstasatsningen startas om. För den senare satsningen lägger majoriteten i Sigtuna 800 000 kronor.

Här kan du se resultatet av medborgarundersökningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth