Besvikelse efter OS-besked

Dagen efter OS-beskedet är flera Sigtunabor besvikna. Men känslorna är blandade.

25 juni 2019 15:11

Sigtuna kommun hade fått en viktig roll vid ett vinter-OS. Tanken var att presscentret och cirka 14 000 journalister skulle ha hamnat i Sigtuna kommun, antingen på den kommande multianläggningen Scandinavian XPO eller på annan plats i kommunen.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) träffade under ansökningstiden företrädare för Sigtuna kommun för att förankra planerna på ett presscenter.

Men under måndagen kom beskedet att Milano blir värd för vinterspelen 2026.

Kommunalrådet Olov Holst (M) är både besviken och lättad efter beskedet.

– Jag har lite kluvna känslor efter beslutet. Samtidigt som ett OS i Sverige och Stockholm hade inneburit fantastiska möjligheter att få visa upp även Sigtuna kommun, är arrangerandet av ett OS förknippat med stora ekonomiska risker för skattebetalarna, säger Olov Holst.

Riskerna för trafikstockning var också stora, enligt honom.

– Belastningen på redan överfulla vägar och pendeltåg skulle ha ökat dramatiskt under de veckor OS arrangeras och alla de som behöver ta sig till och från sina arbeten hade fått en mycket svår situation. Så en blandning av stor besvikelse och viss lättnad beskriver nog bäst mina känslor efter beslutet, säger Olov Holst.

Mer besvikna är företrädare för hotell och restauranger. Arlanda flygplats hade blivit en knutpunkt för alla tävlande, publik och journalister mellan Stockholm, Åre och Falun. Ur marknadsföringssynpunkt skulle ett OS vara något av det bästa som kan hända Sverige och Sigtuna som turistmål, enligt Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

– Alla vet exempelvis i dag var Lillehammer ligger. Stockholms varumärke skulle ha stärkts och vår kommun som ligger så nära skulle ha fått del av de fördelarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa