Bäst i Svinnkampen

Förskolan Karusellen och Eddaskolan vann tävlingen Svinnkampen.

24 november 2016 10:10

Under åtta veckor har barn och unga deltagit i tävlingen Svinnkampen. Syftet är att minska matsvinnet i skolor och förskolor.

Matsvinnet i skolor och förskolor är ett nationellt problem. Enligt Livsmedelsverket kastas cirka tio procent av varje barns måltider i soporna. Det betyder i snitt 30 gram per elev.

I Sigtuna kommuns skolor och förskolor kastades förra året mat för 1,1 miljoner kronor. För att få bukt med den stora mängd mat som gick till spillo tog barn- och ungdomsnämnden i våras beslutet att införa en tävling, Svinnkampen.

Reglerna var enkla: den skola respektive förskola som kunde visa upp lägst antal kilo kastad mat i förhållande till antal barn vann äran – samt 20 000 kronor.

Karusellen, som vann bland förskolorna, minskat svinnet från 17 gram per barn och dag till 6 gram, en minskning med hela 65 procent, enligt ett pressmeddelande. Ymer och Nyborgen kom på andra och tredje plats.

Eddaskolan, som var bäst bland alla skolor, har kastat i snitt nio gram mat per elev och dag, att jämföra med 19 gram under motsvarande tid i fjol. Galaxen och S:t Per hamnade på andra och tredje plats.

"Vi i elevrådet har jobbat med att ta fram bilder på hur mycket mat man ska ta på tallriken. Bilderna har suttit i matsalen," uppger Eddaskolans elev Nicole Dixon i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!