”Barnen är vilda och känner inga gränser”

Ett sexköp kan kosta så lite som 10 kronor i Indien. Organisationen Love and Hope har hittills hjälpt cirka 300 barn från olika bordellområden. Hjälparbetare från Indien besökte Märsta och berättade om svårigheterna.

14 maj 2019 12:00

En grupp indier var nyligen i Märsta för att prata inför en samling människor. Syftet är att uppmuntra svenskar att skänka pengar till Love and Hopes skola, barncenter och ett planerat träningscenter i Indien.

Love and Hope startades av en Märstafamilj. Den arbetar mot barnsexhandel i Indien, Bangladesh, Sri Lanka och Nepal, både med förebyggande insatser och med att rädda och hjälpa de barn som redan utsatts och sålts.

Man kan tro att räddningen av dessa barn är det slutgiltiga jobbet. Men det är bara början av en lång och svår process att förvandla dessa barn som växte upp i tuffa bordellområden till normala och välfungerade individer.

Love and Hope India driver ett barnhem med 25 barn och en skola med 55 elever. Personalen berättar hur tufft det är att kommunicera med barnen.

– Många av dessa barn är vilda och känner inga gränser. De skriker högt, springer runt utan kläder när de vill. De gestikulerar och gör sexuella rörelser. När de blir arga kan de slå och knuffa oss som jobbar där. De spottar på oss, säger läraren Monica Lepcha.

Monica Lepcha berättar om frustrationen och om de många tårar som rann nedför hennes kinder när hon bemöttes illa av de barn som hon försöker hjälpa. För att ge henne styrka tittar hon tillbaka på sitt förflutna.

– Jag förlorade min pappa när jag var liten. Mitt liv har varit en lång kamp, men med hjälp av många andra vann jag över svårigheterna och fick utbildning. Jag vill göra någonting för dessa barn och lyfta dem, så som andra har lyft upp mig, säger hon.

Belöningen kommer när de lyckas förändra barnens gamla destruktiva mönster.

Bikash Kami är projektledare på Love and Hope India som nu har funnits i tre år. Innan organisationen bildades var han redan en hjälparbetare som besökte bordellerna.

– Det var det enda sättet jag kunde nå dem på. Jag tog ett litet rum och samlade 25 barn. De knuffade varandra, de lyssnade knappt på vad jag ville säga. Men så lärde jag mig ett sätt att kommunicera – med sång och gitarr, säger han.

Bordellerna han besökt ligger i kända prostitutionsstråk i Västbengalen.

Ett sexköp i Indien kostar på vissa platser mellan 100- 500 rupies, omkring 10-60 kronor. Desto yngre desto högre värde har man hos kunden. Likaså om man har ljusare hud. Den pengen kvinnan eller flickan får är även uppdelad på bordellmamma, bordellägare, och så vidare. Den utsatta kvinna får bara behålla några kronor.

– När jag såg prostituerade vid väggkanterna tänkte jag, vad skulle jag göra om de hade varit mina systrar?

Love and Hope startade i Nepal 2010, och när den expanderade och nådde Indien tvekade Bikash Kami inte – men jobbet är allt annat än enkelt.

– För att kunna få kontakt med barnen måste vi knyta vänskapsband med bordellmammor och hallickar.

Love and Hope finns i tre delområden i Västbengalen och hjälper nu även 25 hiv-smittade kvinnor. Budgeten är 1,5 miljoner kronor per år för arbetet vid Indiens bordeller, enligt Jonatan Alfvén, ambassadör för hjälporganisationen. Hans familj startade organisationen.

Nyligen tilldelades Jonatan Alfvén Elise Lindqvist-priset 2019 för för att han i snart sju år har bekämpat sexhandel.

– Vi har nyligen haft en tuff period som påverkade oss själsligt och ekonomiskt, men drivkraften finns på fältet – att se organisationen expandera. Ibland får jag nypa mig i armen, säger han.

Läs även: Han är Dagens förebild

Läs även: Love and Hope: Stormen lättar

Love and Hope India

Love and Hope India har funnits i tre år. I områdena där de verkar finns cirka 300 aktiva sexarbetare. Dessutom finns det så kallade flygande sexarbetare eller "call girls" som jobbar på andra platser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago