En grupp indier var nyligen i Märsta för att prata inför en samling människor. Syftet är att uppmuntra svenskar att skänka pengar till Love and Hopes skola, barncenter och ett planerat träningscenter i Indien.

Love and Hope startades av en Märstafamilj. Den arbetar mot barnsexhandel i Indien, Bangladesh, Sri Lanka och Nepal, både med förebyggande insatser och med att rädda och hjälpa de barn som redan utsatts och sålts.

Man kan tro att räddningen av dessa barn är det slutgiltiga jobbet. Men det är bara början av en lång och svår process att förvandla dessa barn som växte upp i tuffa bordellområden till normala och välfungerade individer.

Artikelbild

| Snart startar Love and Hope även ett träningscenter där kvinnor ska få alternativ inkomst. Hjälporganisationens framgång är tack vare ett bra samarbete mellan hjälparbetare i Indien och i Sverige. På bilden: Tina Carlmatz, Jonatan Alfvén, Bikash Kami och Monica Lepcha.

Love and Hope India driver ett barnhem med 25 barn och en skola med 55 elever. Personalen berättar hur tufft det är att kommunicera med barnen.

– Många av dessa barn är vilda och känner inga gränser. De skriker högt, springer runt utan kläder när de vill. De gestikulerar och gör sexuella rörelser. När de blir arga kan de slå och knuffa oss som jobbar där. De spottar på oss, säger läraren Monica Lepcha.

Monica Lepcha berättar om frustrationen och om de många tårar som rann nedför hennes kinder när hon bemöttes illa av de barn som hon försöker hjälpa. För att ge henne styrka tittar hon tillbaka på sitt förflutna.

– Jag förlorade min pappa när jag var liten. Mitt liv har varit en lång kamp, men med hjälp av många andra vann jag över svårigheterna och fick utbildning. Jag vill göra någonting för dessa barn och lyfta dem, så som andra har lyft upp mig, säger hon.

Artikelbild

| – Ett sexköp i Indien kostar på vissa platser mellan 200-500 rupies. Omkring 2.50–6 kronor. Desto yngre desto högre värde har du hos kunden. Likaså om du har ljusare hud. Den pengen kvinnan eller flickan får är även uppdelad på bordellmamma, bordellägare, och så vidare, säger Love and Hopes ambassadör, Jonatan Alfvén.

Belöningen kommer när de lyckas förändra barnens gamla destruktiva mönster.

Bikash Kami är projektledare på Love and Hope India som nu har funnits i tre år. Innan organisationen bildades var han redan en hjälparbetare som besökte bordellerna.

Artikelbild

| Love and Hope Indias projektledare Bikash Kami: – När jag såg prostituerade vid väggkanterna tänkte jag, vad skulle jag göra om de hade varit mina systrar?

– Det var det enda sättet jag kunde nå dem på. Jag tog ett litet rum och samlade 25 barn. De knuffade varandra, de lyssnade knappt på vad jag ville säga. Men så lärde jag mig ett sätt att kommunicera – med sång och gitarr, säger han.

Bordellerna han besökt ligger i kända prostitutionsstråk i Västbengalen.

Artikelbild

| Love and Hope India har 35 anställda, några av dem var på besök i Märsta nyligen.

Ett sexköp i Indien kostar på vissa platser mellan 100- 500 rupies, omkring 10-60 kronor. Desto yngre desto högre värde har man hos kunden. Likaså om man har ljusare hud. Den pengen kvinnan eller flickan får är även uppdelad på bordellmamma, bordellägare, och så vidare. Den utsatta kvinna får bara behålla några kronor.

– När jag såg prostituerade vid väggkanterna tänkte jag, vad skulle jag göra om de hade varit mina systrar?

Artikelbild

| Love and Hope får stöd från andrahandsbutiken i Märsta som nu har samma namn som organisationen. – Vi vill lyfta upp människor från misär, säger butikschefen Tina Carlmatz. På bilden finns även Sara Öqvist, också butikschef.

Love and Hope startade i Nepal 2010, och när den expanderade och nådde Indien tvekade Bikash Kami inte – men jobbet är allt annat än enkelt.

– För att kunna få kontakt med barnen måste vi knyta vänskapsband med bordellmammor och hallickar.

Love and Hope finns i tre delområden i Västbengalen och hjälper nu även 25 hiv-smittade kvinnor. Budgeten är 1,5 miljoner kronor per år för arbetet vid Indiens bordeller, enligt Jonatan Alfvén, ambassadör för hjälporganisationen. Hans familj startade organisationen.

Nyligen tilldelades Jonatan Alfvén Elise Lindqvist-priset 2019 för för att han i snart sju år har bekämpat sexhandel.

– Vi har nyligen haft en tuff period som påverkade oss själsligt och ekonomiskt, men drivkraften finns på fältet – att se organisationen expandera. Ibland får jag nypa mig i armen, säger han.

Läs även: Han är Dagens förebild

Läs även: Love and Hope: Stormen lättar