Avled sannolikt av strypning

16-åringen som hittades död i ett skogsparti i Valsta avled sannolikt genom strypning.

23 maj 2019 09:20

Det var 13 februari som en död 16-åring hittades i ett skogsparti i Valsta. Strax därpå greps en jämnårig pojke som misstänkt på sannolika skäl för mord.

Kammaråklagare Rickard Wahlqvist yrkar på att den åtalade tonåringen ska dömas för mord eftersom han anser att gärningen begåtts med uppsåt.

”XX har berövat 16-åringen livet genom strypande våld mot halsen. Han har härvid fattat ett tag runt hans hals med sin arm och tryckt åt samt pressat/tryckt ner honom mot marken. Därigenom har livsviktiga funktioner i form av bland annat blodflöde och syre mellan hans huvud och kropp avstannat vilket har lett till 16-åringens död.” skriver åklagaren i åtalet. Gärningen ska ha skett 4 februari, en dag innan 16-åringen anmäldes som försvunnen av sin pappa.

Enligt vittnesuppgifter hade den åtalade tidigare ”behandlat den mördade illa och varit hårdhänt mot honom”. Bråket ska ha gällt pengar, enligt ett av åklagarens vittnen.

Enligt ett annat vittne som kommer att höras av åklagaren under rättegången fanns en konflikt och den nu åtalade 16-åringen ska ha levt i en ”socialt utsatt situation och var i behov av pengar”. I åtalet framkommer även att 16-åringen enligt ett vittne kan vara äldre än som uppgetts, kanske över 18 år, vilket kan påverka hur långt straff som kommer att utdömas.

Utöver mordmisstankarna, misstänks han även för ringa narkotikabrott. Den unge mannen riskerar nu att dömas till minst tio års fängelse och utvisning från Sverige på livstid.

Tidigare har det bland annat varit känt att den döde pojken var elev på Valstaskolan där han vid lunchtid 4 februari senast sågs vid liv.

Den misstänktes advokat Jonas Granfelt har tidigare varit kritisk till bevisföringen mot sin klient och den åtalade har tidigare nekat till brottet.

Pojken som mördades var anmäld försvunnen av sina anhöriga från den 5 februari. Men det uppmärksammades inte då kroppen hittades i skogspartiet 13 februari. Pappan ska ha ringt runt till sjukhus för att leta efter sin son och bett polisen att leta efter honom.

Rättegången kommer att pågå i fyra dagar i Attunda tingsrätt med start 28 maj.

LÄS MER HÄR: Misstänkte nekar fortfarande till brottet

Utredningen dröjer i Valstamord

Död pojke var anmäld försvunnen

Vän till familjen bryter tystnaden

Detta har hänt

13 februari: Vid 19-tiden inkommer ett larm till polisen om att en kropp har hittats i ett skogsparti i Valsta. Senare under kvällen greps en 16-årig person från Märsta misstänkt för mord.

14 februari: Den misstänkte anhölls natten mot torsdag.

15 februari: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär den misstänkte häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Den misstänkte nekar till brott.

1 mars: Åtal skulle senast ha varit väckt, men i stället förlängdes häktningstiden för den misstänkte. Åtal ska nu senast vara väckt 28 mars.

28 mars: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär att häktningstiden för den misstänkte förlängs ytterligare en gång. Åtal ska vara väckt senast 25 april.

23 maj: Åtal är väckt mot den misstänkte 16-åringen som åtalas för mord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom