Asylsökande hittades död

En 20-årig man, som bodde på Migrationsverkets förvar i Märsta, utvisades – kort därefter hittades han död i Afghanistan.

26 februari 2018 13:46

Den unga mannen kom till Sverige år 2015 och fick avslag på sin asylansökan, enligt Aftonbladet. År 2017 utfärdades den afghanska ambassaden ett tillfälligt pass åt honom och han placerades i Märsta i väntan på utvisning.

I januari 2018 sattes han på ett plan till Afghanistan, något mannens advokat inte visste om.

– Gränspolisen glömde att informera oss. De brukar att informera oss i efterhand, men det hade ändå inte förändrat någonting, säger advokaten Viktor Banke, som företrädde mannen i Sverige.

Kort efter utvisningen såg den unga mannens bror, som bor i Grekland, en bild av en död person som cirkulerar i något internetforum. Han identifierade den döda personen som sin bror.

Advokaten Viktor Banke bekräftar att han har sett bilden, och att personen i bilden var hans klient. Hur han fick tag i bilden kan han inte kommentera.

Finns det skador på kroppen?

– Jag vet ingenting om någon dödsorsak. Jag har ingen aning om det.

Ska du göra något med nu - vad händer härnäst?

– Nej, ingenting. Mitt uppdrag pågår fram till någon utvisats.

Enligt en uppgiftslämnare till Aftonbladet var 20-åringen med på talibanernas dödslista, vilket mannen också ska ha angivit som skäl för sin asylansökan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!