Vill ha levande landsbygd i L-100

Entreprenör Jonas Dahlgren föreslår att fler ska skänka pengar till en lanthandel i Långhundra.

21 september 2017 11:27

Lanthandeln i Husby Långhundra (L100) har sedan en tid lagts ned. Detta är ett stort trauma för oss landsbygdsvänner som vill ha en levande landsbygd. Den gamla ICA-lanthandeln används idag som utställningslokal åt en duktig konstnär.

Hur gör vi för att bibehålla landsbygden attraktiv, i vår trivsamma kommun Knivsta? Nu har en grupp eldsjälar i L100 handelsplats gått samman och lyckats fått ett postitivt förhandsbesked beviljat om att bygga ny lanthandel i L100. Dessutom siktar man på att få ett miljötillstånd om bensinmack med en obemannad Q-star-mack. Q-star sägs vara väldigt måna om detta.

Jag har räknat på detta och har kommit fram till att detta kalas lär kosta cirka 14 miljoner kronor och det beror lite på hur räntan sätts och så vidare. Planen är att starta ett Tempo, en form av ägande via franschising. Stället är i korsningen av väg 273 och väg 77 i rondellen. Tomtfrågan är ren formalia, den är så gott som klar. Det är fråga om några 1000 kvadratmeter stor tomt om man ska räkna med plats för mack och för parkering. Inga problem har uppstått för att köpa tomten. Där kommer det att gå jättebra.

I Tärnsjö i norra Uppland har man ett liknande upplägg, med enda skillnaden att där har Svenska kyrkan gått in i Mackkorset och subventionerar med några ören per liter till alla som tankar där. Det har gått så bra, så att numera går macken med vinst. Jag har pratat med kyrkoherden Bengt Bengtsson i Tärnsjö, och han har sagt att det har bara varit lovord från allmänheten! Kanske något liknande går att göra i L100? tänker jag som är en entreprenör och mån om vår bygd.

Helt säkert hänger det på finansieringen. Jag, som är en varm vän av en levande landsbygd, föreslår därför att minst 10 personer i Knivsta kommun ska göra som jag. Jag kommer att skänka 100 000 kronor som startplåt till lanthandeln för uppstart i L100, men bara om jag får minst nio till att göra samma sak. Det skulle i sin helhet innebära att om vi är 140 stycken alles inalles som gör detta, så har vi en lanthandel på plats i allas vår gemensamma landsbygd. Vill man, så kan man.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!