Är Valsta en no-go-zon?

Har Valsta centrum blivit en no-go-zon? Ett område som man undviker att vistas i? Sådana frågor svarar polisen på under ett medborgarmöte på onsdagskvällen.

21 februari 2018 15:19

Valsta i centrum blir det när polisen anordnar ett medborgarmöte för Valstabor på onsdagen. Under mötet berättar också polisen om deras arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområdet Valsta.

– Vi berättar vilka vi är och hur vi ser på Valsta. Invånarna får ställa frågor och vi svarar, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Stämmer det att Valsta har blivit en no-go-zon?

– Nej. Vi har omfattande insatser som pågår i Valsta nu. Jag pratar med de som jobbar professionellt från Sigtuna kommun för att få ordning i Valsta centrum. Och Valsta har blivit ett godkänt ordningsvaktsområde för en tryggare miljö, säger Jonas Junered.

Däremot håller inte en del invånare med, som Janne, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Jag tycker att Valsta börjar likna en no-go-zon. Så många är drabbade av meningslöst våld och stölder. Kommunpolisen verkar leva i en helt annan värld än vi övriga kommuninvånare.

Chaterine, som jobbar i Märsta centrum, tycker också att både Märsta och Valsta centrum är farliga. Hon berättar om grupperingar med både tjejer och killar som är gapiga och hotar folk. Ensamma är dessa ungdomar helt annorlunda, till och med trevliga. Men när de kommer ihop som gäng blir det farligt.

– Jag har en elvaåring och två tonårspojkar och jag följer med dem överallt. Jag vill inte släppa dem. Det känns inte tryggt i denna kommun. Jag vill att det ska bli bättre. Jag önskar också att föräldrarna till dessa hotfulla ungdomar skulle ta ansvar och sätta upp regler.

Valsta är för henne en no-go-zon. Hon vägrar själv att promenera där ensam.

– Två småflickor blev nedslagna där mitt på dagen nyligen. Och om polisen tycker att det är lugnt i Valsta så undrar jag var de är när dessa brott begås.

Andra invånare tycker att polisen mörkar läget i Valsta, något som polisen dementerar.

– Vi mörkar ingenting. Vi berättar att det händer massa grejer där, bland annat om narkotika, och vi har gjort flera beslag. Vi ser att tillgången är stor på droger och att inblandade ungdomar riskerar att falla in i kriminalitet för resten av sitt liv. Så ser det ut i Valsta.

Valsta centrum, tillsammans med Stationsgatan i Märsta, och även delar av Märsta och Sigtuna är polisens prioritet, enligt honom. De har koll på miljöer där man dricker mycket alkohol för där finns ofta störningar eller våld.

– Vi har varit på dessa platser varenda kväll i fyra veckor.

Gängen och missbruk gör Valsta centrum otryggt. Polisen gör sitt bästa, men det behövs mer.

– Andra aktörer måste vara på plats i detta område.

Läs mer:

Barn med i gängen vid Valsta centrum

Valsta får ordningsvakter

Stökigt i Valsta centrum

Valstabor känner sig bortglömda

Missbruk går ner i åldrarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago