Anrikt flygplan flyttas

Det flygplan som hänger i ICA Maxis tidigare lokaler i Arlandastad kan bli ett rum på Jumbo hostel.

15 november 2016 16:00

De flesta som någon gång har handlat här har sett det tvåmotoriga flygplan som hänger i taket ovanför kassorna. Under flera år var det till och med möjligt för barn att gå upp i maskinen. Som Sigtunabygden tidigare skrivit så stängde butiken i helgen.

– Flygplanet är sålt till ägaren av vandrarhemmet Jumbo hostel vid Arlanda. Flytten av planet kommer att påbörjas så fort butikslokalerna är tomma, säger Mia Dahlquist som är tillförordnad handlare.

Planet är en Percival Pembroke med serienummer 83004, enligt Arlanda flygsamlingars register. Planet har förutom två piloter plats för åtta passagerare. Tomvikten är 4400 kilo enligt Västerås flygmuseum.

Den aktuella kärran köptes in av Flygvapnet 1955 och flög som transportflygplan i Kronans tjänst fram till 1977 på Frösön i Jämtland.

– När det avfördes från flygvapnet kom den till Zimmermanska skolan i Västerås där flygmekaniker utbildades. I början av 1990-talet såldes den till Ica-butiken, säger Jan Forsgren från Arlanda flygsamlingar.

Det aktuella exemplaret har 4680 flygtimmar och har främst använts som utbildningsplan, bland annat för navigatörer.

Är modellen ovanlig?

– Det byggdes cirka 140 stycken. Det finns någon enstaka maskin kvar som fortfarande flyger, säger Jan Forsgren.

Inom svenska Flygvapnet ersattes Percival Pembroke med C130 Hercules. En av anledningarna till att de svenska planen skrotades var problem med sprickbildningar i vinginfästningarna.

Sigtunabygden har sökt Arlanda hostels ägare för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Flyckt