Annat än rån som oroar

Nyligen utsattes guldsmedsbutiken i Valsta centrum för ett väpnat rån. Men bland centrumbesökarna är det inte eventuella rån som oroar.

11 november 2015 16:15

I förra veckan utsattes guldsmedsbutiken i Valsta centrum för ett rånförsök.

Flertalet av de centrumbesökare och butiksägare som Sigtunabygden har talat med kände inte till rånet, eller märkte att det inträffade. Ett ögonvittne berättade att rånet gick fort och att hon först inte förstod vad det var som skedde.

– Jag förstod inte att det var ett rån. Det kom en tant och sa att något var fel i guldsmedsbutiken, att det bråkades där. När jag gick ditt förstod jag att det var det något som var fel, säger ögonvittnet.

Ett annat vittne berättar att han mötte rånarna i guldbutikens entré.

För sex månader sedan utsattes samma butik för ett annat väpnat rån, vilket Sigtunabygden skrev om.

På biblioteket i Valsta centrum, som även är ett medborgarkontor, kom det efter rånet in personer som var oroliga på grund av händelsen.

– Dagen efter var det flera personer som kom hit för att besöka medborgarkontoret. De ville prata om rånet, säger bibliotekarie Tanja Leonova.

På biblioteket och bland centrumets besökare är risken för rån inget som direkt oroar. Stökiga ungdomar upplevs som ett större problem, enligt personer som Sigtunabygden talade med.

Sedan en månad tillbaka har Valsta centrum väktare som ska hålla ordning. Det är bostadsbolaget Sigtunahem äger Valsta centrum. Jesper Strand är centrumförvaltare. Han beklagar att guldsmedsbutiken utsatts för två våldsamma rån under kort tid. Att det nu finns väktare på plats har inget med rånen att göra.

– Sedan första november har vi väktare i Valsta centrum. Även i somras hade vi väktare. Orsaken är att allt fler ungdomar uppehåller sig i centrumet utan att ha något ärende där vilket har lett till en ökad nerskräpning och skadegörelse, säger Jesper Strand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Flyckt