Allvarliga brister i hissar och på lekplatser

Hemblas fastigheter i Märsta och Valsta har använt hissar med användningsförbud och lekplatserna har allvarliga brister. Nu anmäler Hyresgästföreningen Hembla till Sigtuna kommun.

6 september 2019 11:30

– Vi gör en anmälan i första hand till kommunen om att man kört elva hissar trots att de har blivit belagda med förbud för att de inte varit helt säkra, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm,till Sigtunabygden.

Hyresgästföreningen Region Stockholm har via ett fristående bolag kontrollerat hissar och lekplatser på Hemblas fastigheter på Valstavägen och Tingvallavägen under sommaren.

I hissarna saknas bland annat nödöppningsskruvar och klämriskskyltar, samt att överlastskydden var ur funktion. Hissarna användes juni–augusti trots förbud, enligt Hem & Hyra.

Lekplatserna uppfyller inte heller säkerhetskraven, enligt honom.

– Det är allvarliga brister som måste åtgärdas omedelbart. Sådana brister som kan leda till allvarliga skador på barn, som felaktiga huvudmått och brist på stötdämpande underlag.

Han tycker att Hembla inte prioriterar reparering av lekplatser då man inte får extra betalt för sådant.

Nu vill Hyresgästföreningen att Sigtuna kommun utövar tillsyn. Föreningen vill att kommunen ska påföra Hembla en byggsanktionsavgift på 93 000 kronor per hiss samt se till att lekplatserna är säkra och godkända.

– Lekplatserna ska besiktas en gång om året. De har kanske genomgått besiktning, men det framgår ingenstans. Och dessutom måste man åtgärda bristerna.

Tidningen har sökt Hembla för en kommentar.

Fotnot: Hembla hette tidigare D. Carnegie & Co.

Läs även: "Inget högt betyg för Carnegie"

Läs även: "6–20 personer kan bo i samma lägenhet"

Läs även: Byggtvisten ser ut att vara löst

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago