Advokaten: Bevisningen är tunn

Vid häktningsförhandlingen gick tingsrätten på åklagarens linje i fallet med den döda pojken som hittades i skogen i Valsta. Den anklagade nekar till brottsmisstankarna.

15 februari 2019 16:00

Det var under onsdagskvällen som en död pojke hittades i ett skogsparti i Valsta, Märsta.

Pojken som gick på Valstaskolan uppges, enligt häktningsframställan, ha varit försvunnen sedan 5 februari och under torsdagen vajade skolans två flaggor på halv stång för att sörja den döde eleven.

Sent på onsdagskvällen greps en minderårig person, bosatt i Märsta, misstänkt för mord. Under fredagen begärde kammaråklagare Rickard Wahlqvist den misstänkte häktad på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Jag vill inte gå in på utredningen mer än att det rör den högre misstankegraden, och den bedömningen gör jag utifrån vad som har framkommit i utredningen hittills. I övrigt kan jag inte säga något om varför den här personen är misstänkt och vilka bevis vi har i nuläget, säger Rickard Wahlqvist.

Häktningsförhandlingen pågick i nära en och en halv timme i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Efteråt kom beskedet att rätten går på åklagarens linje och väljer att häkta den misstänkte på sannolika skäl.

– Jag är förvånad eftersom jag tycker att det som har presenterats i dag är i det tunnaste laget. Det finns för många frågetecken, vilket det naturligtvis alltid gör i inledningen av en utredning, men här finns frågetecken både kring vad det är som har hänt, om det är ett brott och naturligtvis hur det i så fall ska ha gått till, säger den misstänkte pojkens försvarsadvokat Jonas Granfelt som kommer att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten.

– Min huvudman förnekar de här misstankarna, fortsätter Jonas Granfelt.

Sigtuna kommun har under torsdagen och fredagen haft personal på plats på Valstaskolan för att ge elever och lärare stöd vid behov av bland annat kuratorer, psykologer och fältarbetare.

– När det händer en sådan här tragisk händelse är det klart att det sätter mycket frågor och känslor i omlopp. Vi har även uppvaktning på andra skolor och förskolor i kommunen med samtalsstöd, sa pressansvariga Anna Jernberg Carlson under torsdagen.

Polisen är fortsatt förtegen om vad som har hänt och jobbar just nu vidare med förundersökningen.

Tingsrätten kan nu hålla den misstänkte frihetsberövad som längst 14 dagar varefter en ny häktningsförhandling måste hållas. Åtal ska vara väckt senast 1 mars.

Detta har hänt

Torsdag: Vid 19-tiden inkommer ett larm till polisen om att en död kropp har hittats i ett skogsparti i Valsta. Senare under kvällen grips en minderårig person misstänkt för mord.

Fredag: Kammaråklagare Rickard Wahlqvist begär den misstänkte häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Attunda tingsrätt går på åklagarens linje. Den misstänkte förnekar brott.

Åtal ska vara väckt senast 1 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson Jeanina Santiago