Åbohjälten ljög om sin bakgrund

Åbohjälten Hassan Zubier från Märsta är i hetluften i finska medier efter avslöjanden om att han har ljugit om vissa uppgifter om sig själv. Nu har åklagare begärt en utredning om bedrägeriförsök.

28 augusti 2018 13:21

Allt började när Hassan Zubier sommarpratat på radiokanalen Yle Vega. Han berättade där att han 1990 hade åkt på sitt första FN-uppdrag i Bosnien.

I en tidningsintervju berättade han också om FN-uppdraget. Det visar sig dock att han inte haft någon FN-tjänst, något som han själv i efterhand bekräftat för finska tidningar. Hans erfarenhet från försvaret är enbart militärtjänstgöringen, berättar han för tidningen HBL.

Finska tidningar har också skrivit om att han försökt lura till sig ersättning från det finska statskontoret för uteblivna inkomster som en följd av terrorattacken i Åbo. I sin ansökan till statskontoret har han uppgett att han innan terrordådet arbetade för en ambulansfirma i Sverige.

Men till Yle säger han att han var sjukledig på grund av sin MS. Åklagaren har begärt en utredning om Zubiers bedrägeriförsök.

Varför sade du att du jobbade när du egentligen var ledig?

- Jag vet inte vad jag tänkte. Jag tog fel beslut under stor stress och smärta, samt under ekonomisk stress. Det var fel och jag tar konsekvenserna av mitt handlande, säger Hassan Zubier till tidningen.

Egentliga Finlands tingsrätt har beslutat att Hassan Zubier har rätt till en engångsersättning på 7000 euro samt en ersättning på 950 euro i månaden tills han fyller 65 år.

Räcker den summan?

– Nej, den räcker inte på långa vägar. Det täcker inte ens medicinkostnaden.

Radio Yle har även granskat rättegångsprotokoll - och avslöjat att Hassan Zubier 2001 dömdes till ett åttaårigt fängelsestraff.

– Man talar inte om att man suttit i fängelse för ett brott för över 20 år sedan, man ljuger istället. Människor bildar ju automatisk fel inställning till en då, helt enkelt, säger Hassan Zubier.

Hassan Zubier är väldigt ledsen över händelserna.

– Jag kan bara hoppas att folk kan se vad jag gjorde den dagen attacken skedde - försökte rädda liv, rädda min sambos liv och i allt detta blev knivhuggen fyra gånger, tappade nästan 1,5 liter blod. Inte se det som hänt nu. I slutet av dagen är det ens goda gärningar som räknas och inte ens misstag.

Kan du förstå att många reagerar negativt på att du har ljugit?

– Absolut förstår jag, men ingen är utom synd. De som dömer kanske skulle se till vad vi varit med om och kanske visa förståelse och empati. Visst har jag gjort fel och måste ta konsekvenserna, men någonstans måste det finnas förlåtande. Min advokat pratade med Statskontoret och innan media ens fick nys om det jag gjort lade vi ut ett pressmeddelande. Jag har erkänt och tar konsekvenserna.

Hassan Zubier har fått ta emot hedersmedalj av Finlands president för sin insats i Åbo förra året. I höst uppmärksammas även hans insats av Storbritannien när Hassan, som är född i England, tar emot medaljen Medal George av den brittiska drottningen.

Hassan Zubier

Hassan Zubier ingrep, med omedelbar fara för sitt eget liv, för att rädda människor under pågående terrorattack på Salu­torget i Åbo sommaren 2017. Som en ­direkt följd av det blev han själv omgående attackerad av terroristen med fyra knivhugg i ryggen och bröstet och med ett liv i rullstol som följd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago