72-åringen som fortsätter jobba

Fler och fler äldre väljer att jobba efter 67 års ålder, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Taxiföretagaren Michael Harvey är en av dem. ”Jag har haft tur och inte slitit ut min kropp”, säger han.

30 januari 2019 12:40

När Michael Harvey fyllde 65 år var det givet för honom att fortsätta arbeta. Detta efter ett långt yrkesliv och många år inom lokalpolitiken med Kristdemokraterna. Året innan 65 fyllda startade han en åkerfirma med taxiverksamhet som i dag har sex anställda (fyra på heltid och två på deltid). Firman har sitt fäste i Sigtuna kommun, men kör i hela Stockholmsregionen och är anslutet till en stor koncern.

I dag är han 72 år – och tänker fortsätta jobba i många år till.

– Jag själv kör mest fasta turer och färdtjänst. Jag sätter mig i bilen kvart i sju och går ur den kvart över sex på kvällen varje vardag. Jag har det lugnt och skönt och har aldrig bråttom, även om kunderna ofta har det. Gillar man att köra bil och gillar man att träffa människor är det här ett bra jobb, säger Michael Harvey.

Vad är nyckeln till att orka arbeta vid 72 år?

– Jag tror att det kan ha att göra med att jag inte har använt tobak, druckit måttligt med alkohol, motionerat, har en optimistisk livssyn och alltid har gillat att jobba och vara aktiv och framåt. Sedan att jag har en intelligent fru och en stor familj har nog också hjälpt till.

Hade du hellre velat leva på din pension?

– Nej, jag vill jobba. Jag kommer nog att jobba i tio år till om kroppen och hälsan tillåter.

Pensionsåldern i Sverige är ett omdebatterat ämne. I dag är det 65 år som gäller för de flesta med möjlighet att fortsätta till 67 år. Men de gränserna lär stiga i framtiden. Enligt SCB fördubblades andelen 67-åringar som hade en löneinkomst mellan år 2000 och 2015, från 18 till 36 procent.

– Det är nödvändigt att pensionsåldern höjs, men den måste vara varierad. För en undersköterska som har jobbat från 17 års ålder kan inte jobba till den är 69 år. Det går inte. Det är för tungt. Jag tror att det måste kopplas till vilken typ av jobb som man har haft, säger Michael Harvey.

Är det många seniorer som jobbar inom taxi?

– De som är pigga vill gärna fortsätta eftersom det ger guldkant till den vanliga pensionen. Jag hade en anställd som slutade nyligen som fyller 80 år snart, och i hans fall var det hans barnbarn som tvingade honom att sluta eftersom de inte fick träffa honom så ofta. Det finns många fördelar med taxi. Man kan jobba heltid eller deltid. Man kan jobba dagtid och natt och kan anpassa det till sin dygnsrytm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa