"6–20 personer kan bo i samma lägenhet"

Madrassboende är en ny form av svart bostadsmarknad, som växer fram även i Sigtuna kommun, enligt kommunpolisen Jonas Junered. Lagskärpningar är nu på gång.

8 april 2019 07:00

Madrassboende kallas den typen av boende som hyrs ut till flera inneboende samtidigt, och till höga priser. Det kan handla till exempel om en andrahands eller tredjehandslägenhet som hyrs ut till sex–tjugo personer samtidigt, och där inneboende betalar 2 000 kronor vardera. Det är olagligt att göra så, enligt Jonas Junered.

– Det finns mycket hajar där ute som tjänar pengar, tack vare bristen på bostäder.

Madrassboende lockar inte endast vanliga personer i desperat behov av bostad, utan även kriminella element som besöker en plats tillfälligt för att begå brott.

Jonas Junered tycker att samarbetet mellan polisen, kommunen och de kommunala bostadsföretagen är viktig. Men att även hyresgäster bör ha koll på vem som bor i deras trapphus – och anmäla när de ser oegentligheter. Idag är det låg anmälningsgrad, därför finns liten risk att åka fast.

– Grannar bör hävda sin rätt mot bostadsföretaget. De bör klaga när det dyker upp många okända människor från en och samma lägenhet. Det är en av de bidragande otrygghetsfaktorerna som gör att Sigtuna kommun hamnar lågt i trygghetsmätningar, säger Jonas Junered.

Men lagskärpningar är nu på gång. Lagrådets behandling av ett lagförslag för att minska just svarthandel ligger nu hos riksdagen. Förslaget handlar bland annat om att reglerna för andrahandsuthyrning skärps, och att hyra ut en lägenhet utan tillstånd till för hög hyra föreslås bli kriminaliserat. Lagändringarna föreslås träda i kraft oktober i år.

Läs även: Flyktingar vräktes – och lurades av bedragare

Läs även:Flyktingfamiljer desperata att hitta bostad

Läs även:På önskelistan: En leksaksbutik

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago