Nationaldagen, 6 juni, firas stort i Sigtuna kommun. På fyra platser i kommunen; i Sigtuna stad, Steninge slottsby, Valsta och på Wenngarn, kommer det gå att fira på olika sätt.

– Det är fantastiskt fint att det finns så mycket att göra i vår kommun en dag då människor är lediga och vill fira, säger Anna Lakmaker, vd på Destination Sigtuna.

På Stora torget i Sigtuna startar festligheterna klockan halv tolv med svensk sommarmusik. Därefter blir det en medborgarskapsceremoni som arrangeras av Sigtuna kommun.

– Kommuninvånare som blivit svenska medborgare under året bjuds in att delta. Det brukar även komma många som tycker det är roligt att vara med och välkomna de nya medborgarna, säger Anna Lakmaker.

Det är kommunfullmäktiges ordförande Erik Langby (M) med flera som leder ceremonin och överlämnar ett svenskt medborgarskapsbevis och en bordsflagga till varje ny medborgare.

Klockan 13 blir det dans genom staden för alla som gillar att dansa bugg. Föreningen danslyckan arrangerar Sigtunabuggen om görs på ett stort led på Strandpromenaden, in på Stora gatan och över torget.

Firandet i Sigtuna avslutas med utdelning av Sigtuna Hembygdsförenings kulturpris 2019.

I Steninge slottsby firas 6 juni sedan några år tillbaka som ”Barnens nationaldag”. Här blir det även i år tivoli för barn, hoppborg, ansiktsmålning med mera för de yngre barnen. Butikerna flyttar ut delar av sin verksamhet utomhus och det finns möjlighet att åka häst och vagn.

I Valsta centrum är det organisationen Valsta utveckling som står bakom firandet i samverkan med Sigtuna kommun och Valsta/Steninge stadsdelsförvaltning.

Här blir det bland annat musikunderhållning och alla besökare bjuds på gratis kaffe och tårta.

På Wenngarn arrangerar Wenngarns bageri & festlokal, Wenngarns slottscafe & konferens samt Skånela IF nationaldagsfirandet.

Här blir det bakluckeloppis musikunderhållning, konstutställning, matservering och fika.

Varför firas nationaldagen så stort i Sigtuna kommun?

– Det är svårt för mig att svara på, men jag tror det kan hänga ihop med att vi har flera olika besöksmål och att människor vill ordna egna firanden i sin egen kommundel. Ungefär som det firas midsommar på flera olika platser. I Dalarna har midsommarfirandet blivit stort och här har 6-junifirandet blivit stort, säger Anna Lakmaker.