1600-talsbod förvandlas till butik

Längs en av Sveriges äldsta gator, Stora gatan i Sigtuna, ligger två gamla bodar som har funnits sedan 1600-talet. Idag är bodarna en butik med massa vackra vardagsvaror – Bahrmansbod Nytt och Nött.

2 augusti 2019 07:00

Bahrmansbod har en lång historia bakom sig. Själva gården benämns redan på 1600-talet och kallades då Bältaregården.

På mitten av 1700-talet bodde porträttmålaren Johan Henrik Scheffel där. Han har bland annat målat den världskända botanikern Carl von Linné, den svenska mekanikens fader Christopher Polhem och Hedvig Charlotta Nordenflycht, som anses ha varit Sveriges första feminist. Men även kungen Fredrik I, vars porträtt hänger i rådhuset i Sigtuna.

På 1800-talet bodde borgmästaren Carl Bahrman i huset. Och idag har gården med två bodar blivit en butik, Bahrmansbod Nytt och Nött.

– Den öppnade till den första julmarknadssöndagen 2017, säger Ansi Jönsson, som driver butiken.

Ansi Jönsson kan bodarnas historia bra, men även Sigtunas. Hon är nämligen en Sigtunaguide.

– Eftersom jag egentligen är kulturvetare och pedagog och älskar vackra saker försöker jag fylla bodarna med sådant som kan gå under benämningen ”vackrare vardagsvara”, men också sådant som bara förgyller vardagen, säger hon.

Etnologen i henne letar efter gamla bruksföremål medan konstvetaren letar antikt och vacker design både i nytt och gammalt.

– Skansen är ett bra exempel där man tittat i sina gömmor och tagit upp både textilier och föremål i nyproduktion som en del av vårt svenska kulturarv. Precis sådant som jag tycker om att sälja. Lokalproducerat och närproducerat är också två ledord liksom återbruk. Jag har i-pad och datorfodral tillverkade av gamla broderade tavlor och kuddöverdrag gjorda av Kuddkonst i Stockholm. Glas och vaser av gamla flaskor, lampor av återvunna gurkburkar, och trasmattor av återvunna textilier.

Lokala konstnärer och konsthantverkare finns representerade i butiken, som Tina Calén som tillverkar kläder, mössor och konstföremål. Gunilla Wallenborg gör kuddar och väskor av gamla jeans. Keramikerna Ewa Lindberg och Susanne Åberg Sundberg har också sina alster där, likaväl som smeden Erik Vargtand som gör föremål i järn med anknytning till Sigtunas historia.

För turister har hon också souvenirer, ofta med anknytning till stadens långa historia eller det som är typiskt svenskt.

– För övrigt söker jag produkter med hjärtat och spanar varhelst jag befinner mig. En skräddare i London gör väskor av återvunna kostymdelar. De finns i Sigtuna och på Victoria and Albert museum i London, säger hon.

Läs även: Sigtunaguide prisades

Läs även:Stor runsten påkörd – sprack isär

Läs även:De vill få oss att hemestra

Kvinnan bakom Bahrmansbod

Ansi Jönsson är etnolog, pedagog, konstvetare och guide. Hon är en av ett 20-tal kommunala guider som beställs genom Sigtunamuseer and Art. Hon var internatelev på Humanistiska Läroverket på 1970-talet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa