16-åring får sju års fängelse för Märstamord

En 16-årig pojke döms till sju års fängelse för att ha strypt en 15-åring till döds i Märsta i februari.

17 juli 2019 12:17

Den 4 februari i år försvann en 15-årig pojke från Valstaskolan i Märsta. Nio dygn senare hittades han död i ett skogsområde vid stadsdelen Valsta.

Den 16-åring som Attunda tingsrätt dömer för mordet gick i samma skola som 15-åringen.

Av övervakningskameror i Valstaskolan framgår att de båda pojkarna blev osams i matsalen den 4 februari. De lämnade därefter skolan och gick till ett skogsparti i närheten.

16-åringen hävdar att de skulle göra upp om någon konflikt och att de båda började slåss. Han ska då ha lagt sin arm runt 15-åringens hals men av misstag tryckt till så hårt att pojken avled.

När 16-åringen greps kunde polisen återskapa raderade bilder i hans mobiltelefon. Fotografierna visade den döde 15-åringen liggande på marken.

Enligt tingsrätten har 16-åringen efter mordet tömt offrets jackfickor på jakt efter pengar. Han har även sökt på internet för att fram hur man tar reda på pinkod till någons bankkort.

Ett vittne har uppgett att 16-åringen innan mordet hade pratat om att 15-åringen skulle dö. Kort efter brottet tog han en kamrat till mordplatsen och visade liket.

Under rättegången tillbakavisade 16-åringen anklagelsen om mord. Han menade att han aldrig hade för avsikt att döda 15-åringen och medgav endast ringa misshandel.

Men domstolen anser att 16-åringen hade uppsåt att döda och dömer honom för mord. Rätten tror att han i själva verket är 18 år och anpassar straffet på sju års fängelse till hans ålder.

De båda pojkarna hade bara vistats en kort tid i Sverige vid tidpunkten för brottet. 16-åringen ska utvisas på livstid efter avtjänat straff, beslutar tingsrätten.

LÄS MER: Död pojke var anmäld försvunnen

LÄS MER: Flaggor på halv stång i Valsta

LÄS MER: Nya uppgifter om döda pojken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters