Sigtunamamma inför rätta

På onsdagen startar rättegången mot den mamma i Sigtuna som misstänks för att ha dränkt sina två söner i mitten av september.

18 januari 2012 06:50

I polisens förundersökningsprotokoll förklarar mamman morden med att hon tyckte att hon inte kunde ta hand om sina söner.

Det var 19 september som de två små pojkarna, 8 och 4 år, hittades döda i vattnet intill en brygga på Munkholmen. Till en början var deras mamma med i sökandet, men ganska snart förstod polisen att något inte stod rätt till med henne. I anteckningarna från polisens första samtal kvinnan, står att mycket av det som mamman uppgav var motsägelsefullt. Exempelvis att barnen skulle ha drunknat samtidigt och sedan ha försvunnit utan att göra ett ljud från sig fastän hon hade uppsikt över dem, och att det var en våg som hade gjort att hennes egna kläder blivit blöta.

I senare förhör uppger kvinnan att hon cirka en vecka innan hon gick ned med barnen till vattnet, hade bestämt sig för att de alla tre skulle dö tillsammans.
”Jag kom fram till bryggan och puttade barnen, men jag vågade inte gå i ... X (yngste sonen) skrek jättemycket” säger mamman i polisförhören.
Här berättar hon också att de först gick till en annan brygga, men att barnen lyckades rädda sig själva där genom att hålla fast i bryggan. Att yngste pojken skrek när han låg i vattnet bekräftas av de många förhör som polisen har gjort med närboende. Två personer från olika hushåll har hört ett barn skrika nere vid vattnet. Det var ett uppgivet, förtvivlat barn som grät intensivt i 3–4 omgångar, enligt ett av vittnena.
”Det lät inte som den sortens gråt som ett barn gråter när det inte får som det vill i en affär. Det lät som förtvivlan och rädsla,” säger vittnet bland annat.
En av dem som hörde det gråtande barnet övervägde att gå ner och titta, men eftersom gråten ebbade ut trodde vittnet att barnet blev tröstat av sin mamma eller pappa som vittnet antog fanns med vid stranden för att titta till någon båt.

Den åtalade kvinnan beskrivs i förhören dels som glad, vänlig och ordentlig. Dels som en person som i våras började bli osams med allt fler personer. Bland annat miste hon sitt jobb då hon gav sig i väg på en resa till Kenya utan att ha fått ledigt av sin arbetsgivare. Osämja mellan kvinnan och hennes mor, osämja med tidigare vänner, samt att kvinnan blivit arbetslös och fått problem med ekonomin är ett par av förklaringarna till varför hon kände sig förtvivlad. Kvinnan har också förklarats allvarligt psykiskt störd i den rättspsykiatriska undersökning som blev offentlig för några veckor sedan.

En utredning pågår nu om Sigtuna kommuns socialförvaltning begick några fel då de inte på en gång efter att ha fått en orosanmälan från den äldste pojkens skola tog reda på hur pojken mådde.

Rättegången mot kvinnan beräknas ta cirka tre dagar med start på onsdagen. Den fortsätter på torsdagen och sista rättegångsdagen är planerad först till 30 januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!