Peter Pan vann årets Knutmasso

Årets Knutmasso i Gimo blev något utöver det vanliga, mitt i all sin ovanlighet. För första gången gick nämligen segern till ett gäng från Österbybruk. Därmed fick såväl Gugges gäng som Korsbrogänget se sig slagna – av Peter Pan och hans mannar.

13 januari 2011 23:00

På Bruksgatan i Gimo märktes ingenting av det som komma skulle när klockan var sisådär halv sex på torsdagskvällen. Men bara någon halvtimme senare kom de: utklädda eller bara vintrigt påklädda, myllrandes fram från alla håll och kanter. Nästgårds eller långväga.

För en oinvigd kan det tyckas märkligt, att utklädda människor just på trettondedag jul kan locka så många att gå fram och tillbaka längs en liten bruksgata i ett litet samhälle i Norra Uppland. Och dessutom mitt i kallaste vintern.
Men för Gimoborna – och för all del andra som också är vana vid spektaklet – är allt bara som det ska vara när det är Knutmasso. Det är helt naturligt. Liksom.
– Årets Knutmasso kännetecknades av de många stora ekipagen. Inte mindre än 25 stora vagnar kunde vi räkna till, sade juryns ordförande Ingvar Johansson.

Bland dessa stora vagnar fanns Korsbrogängets 28 stora och små deltagare, som denna gång satsat på att gestalta tomtens verkstad. Vidare märktes Drac-Ullas begravningsentreprenad, de lila kopparna med sin kaffekanna, Knuts finest whisky of Gimo och Alice i Underlandet med alla sina hattmakare.

Men allt var inte stort och pråligt. Här fanns också någon förirrad lucia, en och annan ful gubbe (eller ganska många av den varan, om man ska vara ärlig) och så fanns här spöken – bland dem systrarna Saga och Agnes Eklund från Stavby, utanför Alunda.
– Det är jag själv som bestämmer vad jag ska klä ut mig till och det här är tredje gången jag är med på Knutmasson, sade Saga, sex år och den mest erfarna av de två.

Att vinna brukar av de flesta deltagarna inte alls ses som viktigt. Men visst ligger det lite prestige i segern ändå och därför ler nog deltagarna i gänget Fyrklövern extra stort när de tänker på hur de, som kommer från den rivaliserande bruksorten Österbybruk, sopade banan med gängen från Gimo.
– Vi är här för att knipa segern, sade en av dem tidigare på kvällen.
Och kanske kan denna historiska seger bädda för revanschlusta hos Gimogängen inför Knutmasson i Österbybruk på lördag kväll. Då bjuds det ju på ännu en chans till midvinterkarneval.

FAKTA

POÄNGEN
1. Peter Pan och sjörövarskeppet 82 p
2. Tomteverkstaden 61 p
3. Gummy bear show 60 p
4. Fiskarna som blivit uppätna av hajar 35 p
5. Spöken på Gimo herrgård
25 p

KNUTMASSO
Knutmasso är en gammal tradition som tros ha börjat med att utklädda så kallade Knutgubbar gick runt i gårdarna och bad om mat och dryck vid tjugondedag jul. Firandet i Gimo sker därför just denna dag – först med Barnens Knutmasso på Gimo torg och därefter på Bruksgatan. Kvällen avslutas med dans på Idrottsgården.
I Österbybruk frångicks traditionen med Knutmasso den 13 januari för ett par år sedan. I stället firas Knutmasso nu den lördag som infaller närmast tjugondedag jul, i år den 15 januari. Firandet inleds på torget klockan 19 med dans runt granen och maskeradkortege, för att sedan avslutas med dans i Folkets hus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!