Ökad nykterhet på sjön

Sex fall av sjöfylleri längs med Upplandskusten. Det är Kustbevakningens facit än så länge i sommar och det visar på en förändrad attityd hos båtfolket.

3 augusti 2012 05:57

– Det är en mycket bättre siffra än vad vi vågat hoppas på, säger Mats Odenheim, kustbevakningsassistent.

I samband med Båtveckan i Öregrund har Kustbevakningen en patrull stationerad i hamnen dygnet runt.
– Vi ökar vår bevakning här omkring just nu eftersom det är så mycket båtar och människor i allmänhet som rör sig i området, säger Mats Odenheim.

Han berättar att det ordnas fart- och nykterhetskontroller dagligen, men att det även finns ett förebyggande syfte för Kustbevakningen med att visa sig ute bland folk. Första juni 2010 ändrades lagen om sjöfylleri. Den tillåtna gränsen för alkohol i blodet sänktes då till 0,2 promille för alla vars båt kan framföras i över 15 knop eller har ett minst tio meter långt skrov. Sedan dess har antalet sjöfyllor minskat drastiskt.
– Det har absolut blivit bättre. De flesta vi möter är positivt inställda till lagändringen och tycker att det är jättebra att vi är ute och bevakar. Många stannar till med sina båtar bara för att prata lite. Vid sådana här arrangemang är nyfikenheten kring hur vi jobbar ofta ganska stor, säger Mats Odenheim.

Han har arbetat inom Kustbevakningen sedan 2006 och upplever att en övergripande attitydförändring skett bland båtförare.
– Det finns förstås de som menar att reglerna är löjliga och onödiga, men jag tror att de har blivit allt färre. Det tar alltid tid innan ändringar sjunker in, men bara jämfört med förra sommaren tycks folk vara mer medvetna och ser till att ha nyktra chaufförer. Många väljer också att ligga kvar med båten vid bryggan över natten i stället för att köra någonstans, säger Mats Odenheim.

Under Båtveckan har patrullen ständig jour. De bor då ombord på Kustbevakningens båt. I stället för att åka ut med den använder man sig av mindre båtar och ibland vattenskotrar för att ta sig runt i området.
– Det är väldigt smidigt om man behöver komma in där det inte är lika djupt eller bara lite trängre terräng, säger Michael Öström och får medhåll av Martin Johnson.

De har precis kommit tillbaka med vattenskotern efter att ha ordnat en fartkontroll utanför Öregrund. Under en timmes tid passerade ett trettiotal båtar förbi, varav endast en uppmättes köra för fort.
– Folk sköter sig förvånansvärt bra hittills. Det ser säkrare ut på vattnet än vad det har gjort på flera år, säger Mats Odenheim.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Zander