Guillou parkerar i protest mot förbud

Beslutet att Rådhustorget i Östhammar ska vara bilfritt upprör vissa och gillas av andra. En som tycker att beslutet är dumt och klåfingrigt är Jan Guillou. Han parkerar utan skrupler sin bil på torget.

2 maj 2010 22:28

- Jag sympatiserar med den medborgerliga rörelse som bildats och som ifrågasätter beslutet genom att trotsa förbudet. Så länge jag inte stör mina medtrafikanter så kommer jag att fortsätta parkera här, säger han.
Den här formen av civil olydnad upprör politikerna i Östhammar.
- Jag har tydligen blivit trafikutskottets huvudfiende. Jag har fått parkeringsböter trots att ingen annan fått det och nyligen kom en politiker fram till mig och hotade med att de skulle bli tvungna att bygga in hela torget. Då skulle ju inte ens ambulanser komma fram så det verkar ju väldigt dumt, säger Jan Guillou.
UNT:s reporter har även sett Jan Guillou köra mot enkelriktat på Rådhusgatan, något som han nekar till.
- Det är en idiotregel att den lilla gatstumpen ska vara enkelriktad, men den regeln bryter jag inte emot eftersom jag skulle ställa till det för andra om jag körde där, säger Jan Guillou.
En av de politiker som engagerat sig i frågan är miljöpartisten Paul Eskilsson.
- Att Östhammarsborna ska ha tillgång till ett bilfritt torg är viktigt. Vi har ingen egen lapplisa i hela kommunen och vi har inte justerat nivån på p-böterna på flera år. Det har fungerat hittills och det är tråkigt om vi ska behöva öka kontrollen, säger Paul Eskilsson som är ledamot i tekniska nämnden.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Hagegård