29 aktivister åtalade

Alla 29 utlänningar som tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk och som sitter anhållna åtalas. Det meddelade vice chefsåklagare Magnus Berggren på onsdagen. Flera av dem riskerar fängelse.

16 juni 2010 13:13

Rättegången hålls på torsdag vid Uppsala tingsrätt och brottsrubriceringen är grovt olaga intrång och brott mott skyddslagen. Den som fälls för grovt olaga intrång kan dömas till upp till två års fängelse.
Och hinner informationen från utländska myndigheter fram till på torsdag kommer troligen också Berggren att kräva fängelse för en eller flera Greenpeaceaktivister. Förfrågningar om de misstänktas rättsliga biografier har gått iväg via Interpol.
– Vi försöker ta reda på om de här personerna gjort sig skyldiga till liknande gärningar i andra länder. Har man gjort det ligger det i farans riktning med ett kortare fängelsestraff. Är det så att man är ostraffad lär det väl bli villkorlig dom och böter, säger åklagaren.

Tingsrätten kommer i samband med att rättegången avslutas att avgöra om någon eller några av de misstänkta ska häktas.
Däremot dröjer besluten om de 30 övriga misstänkta som deltog i aktionen i måndags och som inte är anhållna. De flesta av dem är svenskar. Av de 29 som nu ställs inför rätta för olaga intrång och brott mot skyddslagen är tretton från Tyskland, åtta från Polen, fem från Danmark, en från Storbritannien, en från Frankrike och en från Finland.
Strålsäkerhetsmyndigheten hoppas ha sin snabbutredning om intrånget klar veckan efter midsommar. Under hela onsdagen fanns personal på plats i Forsmark för att samla information.
– Vi har som en riktpunkt vid sådana här utredningar att vi försöker vara på plats inom 48 timmar efter att händelsen inträffat. Vår personal försöker nu skapa sig en egen bild av hur förloppet gick till och hur Forsmark agerade, förklarar Leif Karlsson, enhetschef för drift- och strålskydd på kärnkraftsavdelningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!