”Ukrainas ekonomi kommer att braka samman”

Stefan Hedlund De som gynnats av korrumperade gasaffärer i Ukraina och Ryssland är de som bär störst ansvar för den akuta krisen. Det menar Stefan Hedlund, Rysslandsexpert vid Uppsala ­universitet. Nu ger han ut en bok om Ryssland, Ukraina och naturgasen.

13 maj 2014 09:57

Vilken roll har gasfrågorna egent­ligen spelat för krisen i Ukraina?

– Det som många helt har förbisett är den korruption som finns i handeln med gas från Centralasien genom Ryssland och Ukraina, och som förstört den ukrainska ekonomin och det politiska systemet. Ett stort antal starkt korrumperade krafter har varit inblandade i den här handeln, som privata mellanhänder mellan ryska statliga Gazprom och Ukraina. Vilka de här krafterna är skulle vara väldigt intressant att veta. Ukraina har vanskötts groteskt i tio års tid, och kärnan i det är de skumma energiaffärerna. Det här tycker jag att många som vill förstå krisen i Ukraina har missat.

Just nu rapporteras det dagligen om Rysslands krav på att Ukraina ska betala sina skulder för gas som levererats. Vad är det som har hänt?

– Ryssland har gett Ukraina generösa ­rabatter, vilket fått Ukraina och dess ­industri att vänja sig vid riktigt låga ­energipriser. Det som hänt nu är att Ryssland tagit bort sina rabatter, men i dag klarar inte Ukraina att betala marknadsmässiga priser på gasen. Före 16 maj måste skulden på 3,5 miljarder dollar vara betald.

Vad skulle ha skett för att undvika det riskabla läge som nu uppstått?

– Ukraina bär självt en mycket stor del av skulden. EU har erbjudit sig att investera miljarder i en kraftig modernisering av gasledningssystemet i Ukraina, om hela det ukrainska gaslednings­nätet gjordes om och privatiserades så att företag i EU, Ryssland och Ukraina kunde köpa in sig på lika stora delar, och ägarna och intressena blev öppet redovisade och systemet transparent. Men Ukraina gick inte med på det.

Varför?

– Motivet är mycket enkelt, många tjänar helt enkelt på att systemet är som det är i dag, när det inte är genomskinligt. I dag finns de som trålar ut pengar från gassystemet ner i sina egna fickor, individer som tjänar grova pengar. Här finns ett stort antal uppgörelser med mellanhänder, registrerade i skatteparadis, där mäktiga personer är involverade.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag tror att Ukrainas ekonomi kommer att braka samman och att Ukraina kommer att bli bankrutt. Det är mest en fråga om när Ryssland kräver in fordringarna för gasleveranserna. Blir Ukraina bankrutt kommer man inte att kunna betala ut pensioner eller löner och arbetslösheten kommer att stiga kraftigt. Det är ett fruktansvärt scenario. Fram till 21 februari i år, när dåvarande presidenten Janukovytj drevs på flykten, fanns ett utrymme för Ukraina att göra en uppgörelse med EU och Ryssland om konstitutionella förändringar och ett ökat självstyre i öster, mot att gasrabatterna inte togs bort. Men Ukraina har sagt nej, Ryssland har dragit in subventionerna och EU får ta hand om spillrorna.

Vad måste göras?

– En uppgörelse måste till, nu sprids ju ett sådant hat och det råder faktiskt krig. Vi kan inte överlåta framtiden åt de miliser som nu strider, och som finns i lika hög utsträckning på båda sidor.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att vi får ett nytt Bosnien, där öst och väst delar upp ett land mellan sig och där det leder till konflikt mellan Ryssland och Nato. Men jag tror inte vi ska behöva hamna där.

Din bok heter ”Putin’s energy agenda”. Hur kommer president Putin ut ur allt det här?

– Han ser sig säkert som den stora vinnaren just nu. Han är populärare än någonsin, och Ryssland står mer enat än någonsin. Även i Ryssland har vissa blivit väldigt rika på gasaffärerna, men där har samtidigt vanligt folk fått det bättre. Den ekonomiska injektionen de senaste tio åren har varit enorm. I Ukraina har vi sett den ofattbara lyx som exempelvis president Janukovytj levde med, men det vanliga folket är fattigare än i Ryssland.

Bakgrund Gasfrågan kan avgöras i Stockholm

I höstas såg Ukraina ut att närma sig EU:s östliga partnerskap. När dåvarande presidenten Viktor Janukovytj oväntat drog sig ur blossade protester upp. I november visade en opinionsmätning att 45 procent av befolkningen vill ha en överenskommelse med EU, 41 procent var osäkra och 14 procent önskade ett avtal med Ryssland.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk sade i veckan att Ukraina är redo att lösa gasskulden till Gazprom inom tio dagar. Men förutsättningen är att den statliga ryska gasjätten går med på att priset ska återgå till 268 dollar per 1 000 kubikmeter och skriver under ett tilläggsavtal. Gazprom höjde priset till 485 dollar i april.

Jatsenjuk tillägger att man redan påbörjat ett skiljedomsförfarande med Gazprom och om inget avtal nås inom 24 dagar kommer man att möta Gazprom vid skiljedomsinstitutet i Stockholm.↔Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!